Naslovnica Slovenija Štirje avtobusni koncesionarji za vso Slovenijo

Štirje avtobusni koncesionarji za vso Slovenijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je pravkar podpisalo nove pogodbe s koncesionarji za izvajanje javnega avtobusnega potniškega prometa za vso Slovenijo. Izbrani so bili štirje koncesionarji – Avtobusni promet Murska Sobota, Javno podjetje Ljubljanski potniški promet, Arriva in Nomago.
Štirje avtobusni koncesionarji za vso Slovenijo

V naslednjih letih bodo potnice in potnike po Sloveniji prevažali 4 avtobusni koncesionarji (foto: FB LPP)

Z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) so pojasnili, da je bil sicer razpis za izvajanje gospodarske javne službe v linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem prometu namenjen za vso Slovenijo, vendar je bilo ob tem ozemlje države razdeljeno na dvanajst regijsko oblikovanih koncesijskih sklopov oziroma območij, ki so obenem prometno zaključene enote.

»Izbrani so štirje koncesionarji, in sicer Nomago, Arriva, Avtobusni promet Murska Sobota ter Javno podjetje Ljubljanski potniški promet, s katerimi je ministrstvo podpisalo koncesijske pogodbe za obdobje petih let, z možnostjo podaljšanja še za tri leta in z začetkom izvajanja 1. julij 2024,« so ob podpisu teh novih srednjeročnih koncesij sporočili z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Tako bo družba Nomago izvajala medkrajevni avtobusni potniški promet v Savinjski, Jugovzhodni, Goriški, Koroški, Posavski, Primorsko-Notranjski in Zasavski regiji. Družba Arriva bo skrbela za prevoze v Gorenjski, Podravski in Obalno-Kraški regiji ter skupaj z Javnim podjetjem Ljubljanski potniški tudi za promet v Osrednjeslovenski regiji, medtem ko bo Avtobusni promet Murska Sobota deloval izključno v Pomurski regiji.

Podpis novih koncesijskih pogodb je pomemben korak pri modernizaciji, razvoju in boljši ponudbi medkrajevnega linijskega potniškega prometa v Sloveniji, do pričetka veljavnosti novih koncesij pa bodo zato pripravljeni novi vozni redi in po prepričanju vrha MOPE tudi prerazporejeni resursi za izvajanje prevozov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.