Naslovnica Slovenija Štiri kulinarične akcije, pobuda Kilometer nič in tržnica lokalnih pridelovalcev

Štiri kulinarične akcije, pobuda Kilometer nič in tržnica lokalnih pridelovalcev

Avtor: Spletno Uredništvo

Po odpravi izrednih razmer se javno življenje spet počasi normalizira. Tako bodo v Izoli tudi letos uspeli izpeljati štiri daljše kulinarične akcije, vsaj do konca septembra pa se vbodo na tržnici vsako sredo in soboto predstavljali lokalni pridelovalci. Izola je lahko za vzgled, kako bi morale po koncu epidemije reagirati slovenske turistične destinacije.  

Štiri kulinarične akcije pobuda Kilometer nič in tržnica lokalnih pridelovalcevDnevi domačih pedočev se bodo pričeli že ta konec tedna (foto: TZI)

 

Po odpravi izrednih ukrepov se bodo v Izoli lahko pričele za letos predvidene kulinarične akcije. Kot so sporočili s Turističnega združenja Izola (TZI), bo prva akcija startala že v soboto (6. junij) in sicer bodo to ‘Dnevi domačih pedočev’, ki bodo nato trajali do 20. junija. V akciji bo sodelovalo kar 20 izolskih gostincev, kateri bodo poleg običajno pripravljenih pedočev (klapavic) ponudili tudi druge jedi s temi školjkami.

»Klapavice oziroma pedoči so najbolj znani in obenem dosegljivi morski sadeži. Največkrat jih pripravimo »na buzaro« in kot taki predstavljajo najbolj preprosto jed s školjkami. V družbi kakovostnega oljčnega olja, belega vina, peteršilja, česna in po želji tudi drobtin, postanejo okusen obrok h kateremu običajno dodamo le še kruh. Da bodo na krožnikih izolskih gostincev vedno sveži in okusni domači pedoči, bosta tudi letos skrbela lokalna dobavitelja Mytilus in Prosub,« so sporočili s TZI.

Druga kulinarična akcija bo potekala od 12. do 27. septembra in sicer gre za ‘Dneve bakalaja’. Namaz iz polenovke je bil v preteklosti jed, ki je prišla na mize le ob največjih praznikih, danes pa je ta del istrske kulinarike postal nepogrešljiv v vseh lokalnih restavracijah. Tretja akcija bo posvečena bobičem (mladi koruzi) in bo na vrsti od 24. oktobra do 8. novembra, četrta pa bo namenjena ribam in bo trajala med 28. novembrom in 13. decembrom.

» Bobiči so nedvomno najbolj bogata istrska tradicionalna jed na žlico, ki nas prijetno pogreje in okrepi. Po lanskem uspešnem dogodku Bobičijadi, ki je potekala v Kortah, smo se letos odločili, da priljubljeni istrski mineštri na Dnevih bobičev namenimo nekaj več dni. V zadnjem dnevu leta pa boste povabljeni, da se nam pridružite v kraljestvu ribe. Dnevi kraljestva ribe so, poleg gastronomskega doživetja, tudi poklon tradiciji ribištva, ki je kot najpomembnejši element sodeloval pri oblikovanju mesta, kot ga poznamo danes,« so še pojasnili na TZI.

Vse izolske kulinarične akcije potekajo po smernicah pobude ‘Kilometer nič’, ki je zagotovilo, da pri izolskih gostincih gostje na krožnike  dobijo sveže lokalne sestavine. Del te pobude je tudi povsem lokalna tržnica ‘Ruba sz moje njive’, kjer bodo vse do konca septembra med 8. in 13. uro naprodaj izključno pridelki z izolskega podeželja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.