Naslovnica Slovenija Število telefonskih klicev in SMS-ov je upadlo, vse ostalo narašča

Število telefonskih klicev in SMS-ov je upadlo, vse ostalo narašča

Avtor: Spletno Uredništvo

Kdo od nas si ni vsaj enkrat v življenju zaželel, da bi isti hip pustil prav vse in odšel nekam, kamor signal mobilne telefonije ne seže. Sicer lahko enako dosežemo že s stiskom na gumb ‘izklop telefona’, na kar nas opozarja tudi ‘Svetovni dan brez telefona’, ki ga obeležujemo 6. februarja. Ob tej priložnosti je Statistični urad RS pripravil vrsto zanimivih podatkov o odnosu med Slovenci in telefonijo.

Število telefonskih klicev in SMS ov je upadlo vse ostalo naraščaAnaliza kaže, da Slovenci sicer manj klicarimo prek telefona, a ob tem več blebetamo (foto:piqsels.com)

 

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je objavil podatke o tem, v kolikšni meri smo Slovenci zasvojeni s telefonijo. Seveda ne gre le za telefonske klice oziroma pogovore, ampak tudi za SMS-e, MMS-e in prenose podatkov. Prvi zanimiv podatek je ta, da je v Sloveniji več uporabnikov mobilne telefonije kot prebivalcev. Zasebnih in poslovnih uporabnikov slovenskega mobilnega omrežja je bilo namreč že pred dobrim letom, natančneje ob koncu leta 2018 že skoraj 2,5 milijona.

»Stopnja penetracije vseh aktivnih uporabnikov mobilne telefonije (zasebnih in poslovnih) je bila v 2018 v Sloveniji 119-odstotna, kar pomeni, da je bilo uporabnikov mobilne telefonije skoraj za petino več, kot je bilo prebivalcev. V 2007 je bila stopnja penetracije 95-odstotna; mejo 100 % je presegla v 2008, ko je bila 102-odstotna,« sporočajo s SURS-a. Tudi izdatki za mobilni telefon rastejo in sicer naj bi vsak družinski član v 2018 porabil povprečno skoraj 33 evrov.

Toda ti podatki niso popolni, saj ne upoštevajo posamičnih vrednosti v t.i. skupnih paketih, kjer z eno položnico uporabnik hkrati plača mobilno telefonijo, fiksno telefonijo, televizijo in internet. Naslednja zanimiva primerjava je o trajanju govorjenja po mobilnem telefonu, saj se je čas pogovorov podaljšal, medtem ko je število klicev upadlo. Podobno so zanimanja vredni podatki o SMS-ih in MMS-ih. 

»Vsi uporabniki slovenskih mobilnih omrežij skupaj (zasebni in poslovni) so v 2018 poslali skoraj 2,7 milijarde SMS-sporočil, kar je povprečno 7,4 milijona SMS-sporočil na dan.Posamezni uporabnik mobilne telefonije je v letu 2018 poslal povprečno okoli 1.100 SMS-sporočil ali tri na dan. Leta 2018 smo poslali štirikrat toliko SMS-sporočil kot v 2008. Uporabniki slovenskih mobilnih omrežij so v 2018 poslali tudi 89 milijonov MMS-sporočil, kar je povprečno okoli 244.000 MMS-sporočil na dan.

Število poslanih MMS-sporočil še vedno narašča; v 2018 se je glede na 2017 povečalo za petino,« so ugotovili na SURS-u. Narašča pa tudi količina podatkov, prenesenih prek mobilnega širokopasovnega dostopa do interneta in sicer z izjemno hitrostjo. Tako je bilo leta 2018 prek mobilnega širokopasovnega dostopa prenesenih skoraj 85 milijonov podatkov, kar je približno12-krat toliko kot v letu 2014.

Morda prav ta podatek še najbolje kaže, kako močno se je v Sloveniji v zadnjih dveh desetletjih spremenil način komunikacije v zasebnem in v poslovnem svetu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.