Naslovnica Slovenija Stanovanjska inšpekcija je preverila 15 kritičnih dvigal

Stanovanjska inšpekcija je preverila 15 kritičnih dvigal

Avtor: Spletno Uredništvo
Stanovanjska inšpekcija Inšpektorata za okolje in prostor je tudi letos izpeljala akcijo nadzora dvigal v večstanovanjskih stavbah in njihovega vzdrževanja. Po vsej Sloveniji so tokrat preverili le 15 dvigal, kar je najbrž premalo, pa čeprav je šlo za dvigala, ki so jih lani zaradi napak in okvar največkrat obiskali serviserji.
Stanovanjska inšpekcija je preverila 15 kritičnih dvigal

Dvigala morajo biti redno vzdrževana, sicer lahko pride do hudi zapletov (foto: pxhere.com)

Stanovanjska inšpekcija Inšpektorata za okolje in prostor je svoje aktivnosti izpeljala na podlagi podatkov o nujnih intervencijah na dvigalih v lanskem letu, ki so zbrani v registru SPIN Uprave RS za zaščito in reševanje. Inšpekcijski nadzor je bil tako tokrat namenjen večstanovanjskim stavbam v etažni lastnini z največjim številom posegov zaradi napak na dvigalih, pri tem pa so hkrati ‘geografsko pokrili’ čim večji del države.

Tako je bil nadzor vzdrževanja dvigal opravljen v treh objektih v Velenju, v po enem v Trbovljah, Slovenskih Konjicah, Sevnici, Laškem, Kopru, Jesenicah, Idriji ter v kar 5 objektih v Kranju. Na koncu je bila v 1 primeru izdana ureditvena odločba, ki je bila tudi izvršena, v 14 primerih pa ni bilo ugotovljenih pomanjkljivosti vzdrževanja dvigal, oziroma so bile le-te že odpravljene.

Inšpektorji so sicer preverjali poročila o periodičnem pregledu dvigala s strani pooblaščene organizacije, morebitno ugotovljene pomanjkljivosti in tudi, ali so bile pomanjkljivosti že odpravljene. Vseeno pa bode v oči, da so po vsej Sloveniji  v sklopu te akcije nadzora preverili le 15 dvigal, kar je najbrž premalo. Hišnih dvigal je namreč veliko več (podatki o točnem številu žal niso znani), ne glede na lastništvo stavb in na dotrajanost dvigal.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.