Naslovnica Kronika Črni petek in prevare prek lažnih spletnih trgovin

Črni petek in prevare prek lažnih spletnih trgovin

Avtor: Spletno Uredništvo
Črni petek že nezadržno trka na vrata, zato se veča število poskusov prevar s področja spletne trgovine oziroma s področja nakupov prek spleta. Pri tem se goljufi poslužujejo starih, že dobro preverjenih trikov in pa tudi novih načinov zavajanja potrošnikov, zato tudi tokrat previdnost ne bo odveč.
Črni petek in prevare prek lažnih spletnih trgovin

Nekaj svežih primerov lažnih spletnih trgovin (foto: varninainternetu.si)

Angeli varuhi slovenskega spleta, ki sodelujejo pri projektu Varni na internetu, opozarjajo na povečane nevarnosti pri spletnem nakupovanju. Bliža se namreč Črni petek, umetno ustvarjeni ameriški ‘praznik nakupovanja’, ki je letos na vrsti 25. novembra. Projekt Varni na internetu sicer poteka pod okriljem Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, alarm pred spletnimi goljufijami s področja trgovine pa so zazvonili že pred dnevi.

»Spletni goljufi pozorno spremljajo vse modne trende in sledijo povpraševanju ter prilagajajo svoje lažne spletne trgovine. Tako so na SI-CERT v dobrem mesecu dni obravnavali že trinajst lažnih spletnih trgovin s čevlji in športno obutvijo. Goljufi so šli še korak dlje in lažnim trgovinam dodali ‘lokalno noto’, tako v naslovu spletne strani poleg blagovne znamke vidimo tudi ‘slovenija’, ‘slovenia’, oz. ‘ljubljana’.

S tem ustvarjajo vtis, da gre za slovenskega distributerja za znano znamko in zato zaupanja vrednega trgovca,« so pojasnili s SI-CERT-a in poudarili, da seveda ni tako. Skupne značilnosti lažnih spletnih trgovin so te, da prodajajo izdelke prestižnih blagovnih znamk po neverjetno nizkih cenah, da je dostava brezplačna po celem svetu, da so vsi artikli vedno na zalogi in da ni podatkov o podjetju, ki stoji za trgovino.

Za boljše zavajanje kupcev so vizualno si te lažne trgovine precej podobne, pogosto so kar identične resničnim spletnim trgovinam. Z izjemo imena trgovine so pogosto prekopirani vsi opisi in vsa preostala vsebina na strani. Najboljša zaščita za slovenske potrošnike pred spletnimi kriminalci pa je ta, da pred nakupom vedno preverijo domeno sumljive spletne strani in se prek spletne aplikacije whois.domaintools.com prepričajo, kdo dejansko stoji za trgovino.

Dober pokazatelj je tudi starost domene (domene lažnih spletnih trgovin so največkrat precej mlade, zakupljene pred nekaj meseci ali tedni), pa tudi lokacija registracije domene (večinoma so registrirane na Kitajskem, čeprav gre večinoma za ameriške korporacije in so mnogi podatki o podjetju, ki je registriralo domeno, seveda skriti).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.