Naslovnica Svet & EU Stanje je tako resno, da tudi obrambne ministre EU skrbijo podnebne spremembe

Stanje je tako resno, da tudi obrambne ministre EU skrbijo podnebne spremembe

Avtor: Spletno Uredništvo

V Helsinkih je potekalo dvodnevno zasedanje minisrtov za obrambo držav EU. V ospredju pogovorov so bile aktualne teme, kot so nove tehnologije in umetna inteligenca, morska (ne)varnost ter vpliv podnebnih sprememb na varnost in obrambo EU. Za mnoge je precej presenetljivo, da se obrambni ministri posvečajo vremenu. Za druge pa je to precej zaskrbljujoče, saj daje slutiti, da je položaj s segrevajem planeta slabši, kot ga skušajo s statističnimi podatki občasno prikazati javnosti. 

Stanje je tako resno da tudi obrambne ministre EU skrbijo podnebne spremembeČe obrambna ministrstva držav EU ob številnih vojaških in begunskih krizah v praktično vseh državah severne Afrike in Bližnjega vzhoda ter v ‘evropski’ Ukrajini, posvetijo veliko časa klimatskim spremembam, to pomeni, da je vreme postalo resna nevarnost (foto: gov.si)

 

Osrednje teme neformalnega zasedanja ministrov za obrambo EU so bile nove tehnologije in umetna inteligenca, hibridne grožnje, varnost  morskih poti ter vpliv podnebnih sprememb na varnost in obrambo ter pomorska varnost. Slovenijo je tokrat v Helsinkih zastopal državni sekretar na Ministrstvu za obrambo (MORS) mag. Miloš Bizjak. Glede vse bolj uničujočih vremenskih ekstremov pa so najprej razpravljali o usmerjevalnem dokumentu, ki ga je prejšnji mesec pripravila Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS).

“Dokument se osredotoča na tri vidike, in sicer na obrambnega, ki je sestavni del pristopa EU, na vpliv podnebnih sprememb na misije in operacije ter na zmanjšanje tako imenovanega ogljikovega odtisa v obrambnem sektorju. Mag. Bizjak je v razpravi podprl, da v strateško agendo EU za obdobje do leta 2024 kot enega od štirih ciljev vključijo prehod v trajnostno nizkoogljično gospodarstvo, ter prizadevanja, da nevtralnost izpustov toplogrednih plinov na ravni EU dosežemo do leta 2050.

Slovenija se, je poudaril, zavzema za ambiciozno okoljsko politiko EU. Posebno pozornost namenjamo vodi, smo pa tudi članica neformalne skupine za zeleno rast (Green Growth Group),” je poudaril Bizjak. Glede vpliva umetne inteligence in novih tehnologij na področje obrambe so spregovorili na večerji, katere so se udeležili tudi visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko, generalni sekretar Nata in pomočnik generalnega sekretarja ZN za mirovne operacije.

Tematiko je podrobneje predstavili vodilni združenja Global Tech Panel, politiki pa so poleg ostalega izpostavili stališča EU, da morajo biti vsi oborožitveni sistemi skladni z mednarodnim pravom ter da je nujna vzpostavitev ustreznega pravnega okvirja EU in držav članic, ki bo vključeval etične vidike razvoja umetne inteligence. V Sloveniji smo sicer umetno inteligenco opredelili kot prednostno na področju raziskav in razvoja, predlagani so tudi že projekti za razvoj tehnologije.

Zasedanje je bilo namenjeno tudi konceptu Koordinirane pomorske prisotnosti, za katerega je dala pobudo EEAS. “Koncept predvideva povečanje zmogljivosti EU na pomorskem področju, saj ima EU velik interes pri ohranjanju odprtosti glavnih pomorskih trgovskih poti, sodeluje v boju proti organiziranemu kriminalu, terorizmu in piratskim aktivnostim. Glavno načelo koncepta je, da si države članice prek koordinacijske celice EU izmenjujejo informacije med prehodi glavnih morskih poti s ciljem povečanja situacijskega zavedanja,” so pojasnili na MORS. 

En od osrednih ciljev finskega predsedstva Svetu EU pa je krepitev situacijskega zavedanja, pomena pripravljenosti in učinkovitega odzivanja EU na hibridne grožnje, predvsem na kibernetskem področju. Zato so prisotni v razpravi, za katero je bilo podlaga poročanje finskega predsedstva o rezultatih izvedenih fiktivnih scenarijev hibridnih groženj, analizirali ugotovitve scenarijev in jih ocenili kot izjemno koristne. Govorili so še tako imenovani solidarnostni klavzuli v primeru obsežnega in resnega hibridnega napada. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.