Naslovnica Gospodarstvo V državnem proračunu za 100 milijonov evrov razlike glede na lani

V državnem proračunu za 100 milijonov evrov razlike glede na lani

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za finance je objavilo uradne podatke o prihodkih in odhodkih državnega proračuna Republike Slovenije za prvih sedem mesecev letošnjega leta. Prihodkov je bilo za približno 5,77 milijarde evrov, odhodkov pa za približno 5,80 milijarde evrov, tako da je država od začetka leta pridelala za nekaj manj kot 30 milijonov evrov primanjkljaja. Vendar pa je razlika glede na enako obdobje lanskega leta okroglih 100 milijonov evrov.

V državnem proračunu za 100 milijonov evrov razlike glede na laniPričakovan primanjkljaj v tem delu leta sta med drugim povzročila julijsko izplačilo letnega dodatka upokojencem in vračilo dohodnine (foto: Ministrstvo za finance)

 

Po podatkih Ministrstva za finance (MF) so se davčni prihodki, ki so najpomembnejši vir proračuna, v primerjavi z enakim odbodjem lanskega leta zvišali za 4 % in sicer na približno 4,90 milijarde evrov.  Precej večjo rast so zaznali v segmentu prihodkov od davka od dohodkov pravnih oseb, ki so narasli kar za 22,5 % in sicer na preko 630 milijonov evrov. Prihodki od DDV so presegli 2,19 milijarde evrov, kar je za 4,7 % več kot v enakem obdobju lani. Pozitivna trenda sta plod dobrega poslovanja podjetij in rasti potrošnje.

“Prihodki iz naslova dohodnine so dosegli nekaj manj kot 663 milijonov evrov, kar je 5,6 % manj kot v primerljivem lanskem obdobju. Na to je vplivala predvsem davčna razbremenitev regresa za letni dopust. Izpad iz tega naslova je bil ocenjen v višini 90 milijonov evrov. Poleg tega je država julija vrnila 185,5 milijona evrov preplačane dohodnine. Prihodki iz naslova pobranih trošarin pa so se znižali za 2,4 % na približno 863 milijonov evrov.

Na strani odhodkov so se zahvaljujoč aktivnemu upravljanju javnega dolga znižali izdatki za poplačilo domačih in tujih obresti. V prvih sedmih mesecih so znašali slabih 570 milijonov evrov oziroma 12,2 % manj kot v enakem obdobju lani. Sredstva za plače in prispevke delodajalcev za socialno varnost zaposlenih v ožji državni upravi so se zvišala za 9,2 % na nekaj manj kot 787 milijonov evrov, sredstva za plače in prispevke zaposlenih v širši javni upravi v okviru tekočih transferov v javne zavode pa so narasla za 6,5 % na okoli 1 milijardo evrov,” sporočajo z MF. 

Za povišanje teh stroškov naj bi bila prva vzroka napredovanja javnih uslužbencev in ukrepi v okviru dogovora s sindikati javnega sektorja. Sicer je bil julija izplačan tudi dodatek upokojencem, poleg tega pa je imel proračun dodatno obveznost do pokojninske blagajne, saj Kapitalska družba še ni nakazala 50 milijonov evrov v ZPIZ. Ker je se bo to zgodilo prihodnji mesec, bo tudi transfer iz proračuna v ZPIZ v septembru za 50 milijonov evrov nižji, kot bi bil sicer. 

“Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo poleg državnega proračuna sestavljajo ZPIZ, ZZZS in proračuni občin, je v prvih 7 mesecih zabeležila približno 10,92 milijarde evrov prihodkov in nekaj manj kot 10,90 milijarde evrov odhodkov,” so še dodali na MF. Še najbolj zanimiv podatek pa je ta, da je državni proračun RS v prvih sedmih mesecih leta 2019 zabeležil 28,5 milijona evrov primanjkljaja, medtem ko je v enakem obdobju prejšnjega leta izkazal presežek v višini 72,7 milijona evrov.

Razlika namreč znaša več kot 100 milijonov evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.