Naslovnica Gospodarstvo Sredstva za lokalne trge, dobavne verige in diverzifikacijo dejavnosti

Sredstva za lokalne trge, dobavne verige in diverzifikacijo dejavnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Uradnem listu objavilo dva javna razpisa s področij vzpostavitev lokalnih trgov ter diverzikacije dejavnosti na kmetijah. Skupna vrednost obeh razpisov je 1,5 milijona evrov.
V Goriških Brdih so na primer že odlično prepletli vinogradništvo in turizem (foto: FB MKGP)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v Uradnem listu pravkar objavilo dva nova razpisa, ki se tičeta kmetijske dejavnosti. Prvi je podpora v okviru podukrepa 16.9, ki se nanaša na diverzifikacijo dejavnosti na kmetiji. Gre za spodbujanje projektov sodelovanja med kmetijami in izvajalci programov izobraževanja, zdravstvenega, socialnega in invalidskega varstva.

Drugi razpis MKGP pa je podpora v okviru podukrepa 16.4, ki se nanaša na vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov. Gre za sodelovanje kmetijskih proizvajalcev, predelovalcev in posrednikov, ki od kmetov odkupujejo in nato prodajajo proizvode na lokalnih trgih končnim potrošnikom. Vse poteka prek čim bolj kratkih dobavnih verig in na (lokalnem) območju nastanka proizvodov.

»V okviru tega podukrepa prednostno sledimo ciljem povečanja oskrbe z lokalno hrano na lokalnem trgu, povečanja oskrbe obratov javne prehrane z lokalno hrano, povečanja prodaje proizvodov iz shem kakovosti, ekoloških proizvodov, proizvodov, ki izhajajo iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem in novih proizvodov na ravni partnerstva ter uporabe različnih prodajnih poti,« so pojasnili z MKGP.

Vložitev vlog na oba razpisa bo potekala od 13. decembra 2021 do 14. ure 10. februarja 2022. Skupna vrednost obeh razpisov je 1,5 milijona evrov, vsakemu razpisu pa je namenjena natanko polovica sredstev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.