Naslovnica Trendi Sredi februarja prihaja sedemnajsti Festival gorniškega filma

Sredi februarja prihaja sedemnajsti Festival gorniškega filma

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta mesec bo v Cankarjevem domu v Ljubljani, v Mestnem kinu Domžale, v Linhartovi dvorani v Radovljici in v Kinu Metropol v Celju potekal 17. Festival gorniškega filma. Festival, ki vsako leto pritegne več obiskovalcev. bo tudi tokrat ponudil izjemno pestro paleto filmov in kakovostnega spremljevalnega dogajanja.
Sredi februarja prihaja sedemnajsti Festival gorniškega filma

Spektakularen prizor iz filma ‘V senci Chamlanga’ (foto: Festival gorniškega filma)

 Festival gorniškega filma bo letos na sporedu že 17-tič,  tokrat bo potekal med 13. in 18. februarjem in bo ponovno ponudil vrhunsko svetovno gorniško filmsko produkcijo, s posebnim poudarkom na zadnje filmske novosti. Program je razdeljen na že uveljavljene kategorije alpinizem, plezanje, gorska narava, kultura in avantura, med letošnjimi kar 29 filmskimi zgodbami v tekmovalnem programu pa bodo tudi 4 slovenski filmi.

»Festival bo v ponedeljek, 13. februarja ob 20. uri, odprl slovenski film ‘Ena za reko: Zgodba Save’, režiserja Rožleta Bregarja, ki nas bo v spremstvu štirih kajakašev popeljal po tej naši edinstveni vodni poti. Sicer pa bodo tudi letos na veliko platno prišle epske zgodbe iz Himalaje. Film ‘Ledni doktor’ odstira tančico z življenja pogumnih domačinov, ki opravljajo najbolj nevarno delo na svetu. Prvi osvajalci Everesta pripovedujejo o začetnih poskusih na najvišjem vrhu sveta.

Nizozemka Line van den Berg se v svojem prvem filmu poglobljeno sprašuje o položaju in vlogi žensk v sodobnem alpinizmu. V filmu ‘Adam Ondra: premikanje’ meja bomo dobili vpogled v vsakodnevno življenje in trening plezalca, ki je po mnenju mnogih najboljši na svetu,« so med drugim napovedali pravijo organizatorji festivala, ki bo potekal v v Cankarjevem domu v Ljubljani, v Mestnem kinu Domžale, v Linhartovi dvorani v Radovljici in v Kinu Metropol v Celju.

V spremljevalnem programu so predvidena 4 predavanja in poseben pogovor o gorniški literaturi. Posej velja omeniti legendarnega Andrej Štremflja, ki je lani obeležil 50. obletnico ukvarjanja z alpinizmom in 30. obletnico prejema prvega zlatega cepina skupaj z Markom Prezljem. Ob tej priliki je izdal svojo avtobiografijo ‘Kristali sreče’, o kateri bo tokrat spregovoril na predavanju.

Zanimivo bo tudi predavanje Bora Levičnika, Žige Oražma in Matije Volontarja, ki bodo predstavili svojo lansko jesensko odpravo v Himalajo, kjer so po prvenstveni smeri preplezali tisočmetrsko zahodno steno Pomlace (6180 m). Poseben tematski pogovor bo letos namenjen branju in gorniški literaturi, sodelovali pa bodo Bogdan Biščak, Dušan Jelinčič, Silvo Karo, Matevž Lenarčič ter Marija in Andrej Štremfelj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.