Naslovnica Svet & EU Nov industrijski načrt Komisije EU za Zeleni dogovor

Nov industrijski načrt Komisije EU za Zeleni dogovor

Avtor: Spletno Uredništvo
Vrh Komisije EU je pred današnjim obiskom Kijeva predstavil nov industrijski načrt v okviru skupnega evropskega Zelenega dogovora, preko katerega bi radi pospešili prehod na ogljično nevtralnost in povečali konkurenčnost gospodarstva EU.
Nov industrijski načrt Komisije EU za Zeleni dogovor

Načrte Komisije EU je predstavila njena predsednica Ursula Von der Leyen (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Komisija EU je nov industrijski načrt v okviru skupnega evropskega Zelenega dogovora pripravila s ciljem zagotovitve podpornega okolja za tehnologijo in produkte z neto ničelno stopnjo emisij, kar je nujno za doseganje ambicioznih podnebnih ciljev EU. Načrt temelji na 4 stebrih – predvidljivo in poenostavljeno regulativno okolje, pospešitev dostopa do financiranja, izboljšanje znanj in spretnosti ter odprta trgovina za odporne dobavne verige.

Za prvi steber – poenostavitev regulativnega okolja – bodo pripravili ‘Akt o neto ničelni industriji’, ‘Akt o kritičnih surovinah’, reformo trga z električno energijo, nove ukrepe v zvezi z javnimi naročili, baterijami, okoljsko primerno zasnovo in toplotnimi črpalkami ter še nekaj drugih pobud. Drugi steber načrta predvideva spodbujanje naložb v proizvodnjo čiste tehnologije v Evropi, kjer bosta vključena javni in zasebni sektor.

Komisija zato predlaga prilagoditev pravil o državni pomoči za pospešitev in poenostavitev dodeljevanja pomoči, pri čemer bo zelo pomemben element ustanovitev evropskega neodvisnega sklada. Ta sklad bo predstavljal strukturno rešitev za učinkovitejše zbiranje sredstev za financiranje raziskav, inovacij in strateških industrijskih projektov. »Tretji steber se osredotoča na razvoj znanj in spretnosti, potrebnih za zeleni prehod.

Komisija predlaga ustanovitev akademij za neto ničelno industrijo za uvedbo programov izpopolnjevanja in preusposabljanja v strateških industrijah. Predlog za priznavanje dejanskih znanj in spretnosti pa naj bi zlasti olajšal dostop do trga dela EU državljanom tretjih držav. Četrti steber zajema sodelovanje in prizadevanja za zeleni prehod na globalni ravni,« so pojasnili z Evropske komisije.

Glede četrtega stebra pa so poudarili podporo sporazumom EU o prosti trgovini in napovedali dodatne ukrepe za zaščito evropske industrije pred nepoštenimi trgovinskimi praksami, še posebej na tistih področjih, ki so neposredno povezana z Zelenim prehodom in s čistimi tehnologijami.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.