Naslovnica Slovenija Srečanje komandantov slovenske in hrvaške vojske

Srečanje komandantov slovenske in hrvaške vojske

Avtor: Spletno Uredništvo
Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš je na povabilo načelnika generalštaba Oboroženih sil Hrvaške admirala Roberta Hranja včeraj opravil uradni obisk na Hrvaškem. Usoda je hotela, da za slovensko delegacijo ta obisk najbrž ne bi mogel biti na vrsti ob bolj primernem času.
Srečanje komandantov slovenske in hrvaške vojske

Generalmajor Glavaš je bil včeraj najbrž malce boljše volje od ministra za obrambo RH Banožića (foto: MOHR)

Načelnika generalštabov hrvaške in slovenske vojske Robert Hranja in Robert Glavaš sta se med obiskom pogovarjala predvsem o nadaljnjem dvostranskem vojaškem sodelovanju na področjih razvoja zmogljivosti, skupnega usposabljanja in vaj, govora pa je bilo tudi o zadnjih izkušnjah hrvaške vojske pri zagotavljanju pomoči civilnemu prebivalstvu v primerih naravnih nesreč in katastrof.

Slovenska delegacija je obiskala tudi hrvaško vojaško akademijo ‘Dr. Franjo Tuđman’, kjer jih je sprejel poveljnik HVU generalpolkovnik Mate Pađen. V tem delu obiska so bile predstavljene izkušnje pri oblikovanju sistema vojaškega izobraževanja in preoblikovanju Hrvaške vojaške akademije v univerzitetno ustanovo, poleg tega je bilo predstavljeno tudi usposabljanje častnikov pilotov in pa Mednarodni center za usposabljanje letal.

»V okviru obiska je delegacijo SV sprejel tudi minister za obrambo dr. Mario Banožić, ki je poudaril, da je Slovenija pomemben obrambni partner, kar se kaže v ustaljenem in poglobljenem sodelovanju na obrambnem in vojaškem področju, ki omogoča krepitev povezljivosti med vojskama,« so še sporočili z Ministrstva za obrambo (MO). Žal pa so v sporočilu za javnost, morda iz vljudnosti, na MO izpustili najbolj zanimiv del.

Uradni obisk slovenske delegacije se namreč zgodil le dan potem, ko je slovenska nogometna reprezentanca sosedom iz Hrvaške, sicer aktualnim svetovnim podprvakom, očitala obrambno lekcijo za učbenike in jih tudi porazila. Glede na priljubljenost nogometa med Hrvati se zdi nemogoče, da med obiskom o tem nihče ni spregovoril niti besede, delno tudi zato, ker je bil sam Glavaš nekoč uspešen športnik (vratar v prvi rokometni ligi).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.