Naslovnica Šport Srbi in Hrvati bi skupaj organizirali svetovno prvenstvo, a v čemu?

Srbi in Hrvati bi skupaj organizirali svetovno prvenstvo, a v čemu?

Avtor: Spletno Uredništvo

Srbski politični vrh je ob nedavnem obisku Hrvaške gostiteljem predlagal, da bi dve državi skupaj organizirali kakšno večjo športno prireditev, po možnosti svetovno prvenstvo. Idejo sta podprli obe strani, vendar pa bo zanimivo spremljati, kaj bo iz nje nastalo, oziroma, za kateri šport se bodo odločili. 

hrvaška vaterpolo

Zaenkrat se zdi najbolj verjetna ideja o skupnem svetovnem prvenstvu v vaterpolu (foto: Carlos Antonio Azevedo) 

 

Balkanski mediji poročajo o načelnem konsenzu srbskega predsednika Aleksandra Vučića, hrvaške predsednice Kolinde Grabr Kitarović in njunih najbližjih sodelavcev. Vsem se zdi ideja o skupni izpeljavi večjega mednarodnega športnega dogodka odlična, saj bi še dodatno zacelila nikoli pozabljene vojne rane obeh narodov.

A so včasih izjave za javnost politikov eno, realnost pa nekaj povsem drugega. Tudi zato so politiki v tem primeru precej previdno pojasnili, da bi radi izpeljali neko vrhunsko tekmovanje, na primer svetovno prvenstvo, natančneje pa se niso želeli opredeliti. Zadnje čase so sicer podobni skupni športni projekti zelo popularni, saj omogočajo izpeljavo največjih prireditev s precej nižjimi stroški.   

Ker se tudi v sodobnem športu vse začne in konča pri denarju, organizacija nogometnega svetovnega prvenstva najbrž ne pride v poštev. Glede na popularnost košarke, vaterpola in rokometa v Srbiji in Hrvaški, se politična vrha nagibata v to smer, oziroma bi želela izpeljati vrhunski dogodek v enem od teh športov.

Kar se tiče moške konkurence (politiki se sicer niso podrobneje izrazili glede tega, ali bo prvenstvo morda za ženske), bo naslednje košarkarsko svetovno prvenstvo leta 2019 na Kitajskem, medtem ko ga bodo leta 2023 skupaj gostile Japonska, Filipini in Indonezija. Hrvati so leta 1970 v sklopu tedanjega SP, ki je potekalo v Ljubljani, sicer so-gostili dve skupini SP v Splitu in Karlovcu. Srbi, aktualni svetovni podprvaki, pa na svojih tleh še niso dočakali viška globalne reprezentančne košarke. 

Naslednje rokometno SP bo 2019 potekalo v Nemčiji in na Danskem, leta 2012 je za gostitelja predviden Egipt, leta 2023 pa Poljska in Švedska. Hrvaška ga je že gostila leta 2009, letos pa je že drugič v zadnjih dveh desetletjih gostila tudi evropsko prvenstvo za moške. Srbija je doslej gostila EP le leta 2012. 

Zaenkrat se tako zdi še najverjetnejša izbira vaterpolo. Beograd je sicer gostil prvo SP v vaterpolu davnega leta 1973, Hrvaška pa še nobenega. Obe vaterpolski reprezentanci sicer redno osvajata medalje na Olimpijskih igrah, SP in EP.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.