Naslovnica Svet & EU Sramotna izključitev Nobelove nagrajenke za mir

Sramotna izključitev Nobelove nagrajenke za mir

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament se je odločil, da bo Nobelovo nagrajenko Aung San Suu Kyi uradno izključil iz Skupnosti Saharovih nagrajencev. Nekdanja politična zapornica in kasneje tudi predsednica Mnjamarja je bila kaznovana zaradi nadaljevanja zločinov proti etnični manjšini Rohingja.

Sramotna izključitev Nobelove nagrajenke za mirTako je Aung San Suu Kyi 22. oktobra 2013 v Strasbourgu prejela Saharovo nagrado (foto: Claude Truong-Ngoc/fr.wikipedia.org)

 

Skupnost Saharovih nagrajencev povezuje evropske poslance, nagrajence in civilno družbo, cilj tega pa je večje sodelovanje na področju človekovih pravic – tako na nivoju EU, kot tudi in tudi na širši mednarodni ravni. Ta skupnost služi kot povezovalni komunikacijski kanal, kateri dosedanjim Saharovim nagrajencem in tudi evropskim parlamentarcem omogoča, da skupaj obravnavajo kršitve in vprašanja glede spoštovanja človekovih pravic po vsem svetu.

Zadnja odločitev konference predsednikov (predsednika in voditelji političnih skupin) Evropskega parlamenta, da Aung San Suu Kyi uradno izključi iz vseh dejavnosti v sklopu podeljevanja nagrade Saharov in iz skupnosti Saharovih nagrajencev, ni bila posebej presenetljiva. Že leta 2017 se je namreč v Mjanmaru (nekdanji Burmi) s strani tamkajšnje vojske začel genocid nad narodnostno manjšino Rohingja, ki danes še vedno traja.

Da bi se zaustavilo državno nasilje in prekinilo etnično čiščenje približno milijona Rohingj, ki so bangladeškega porekla, so od začetka te brutalne vojaške akcije mnogi mednarodni diplomatski krogi apelirali prav na Nobelovo in Saharovo nagrajenko Aung San Suu Kyi. A je bilo vse zaman, kar je prav v primeru Auug še posebej žalostno, saj je v svoji politični karieri najprej na lastni koži doživela brutalnost metod vojaške diktature, prav zaradi mednarodnega pritiska pa je ostala živa in kasneje tudi postala predsednica Mnjamarja.

»Leta 1990 je Evropski parlament takratni burmanski voditeljici opozicije Aung San Suu Kyi podelil nagrado Saharova za svobodo misli za utelešenje boja njene države za demokracijo. Leto kasneje je prejela Nobelovo nagrado za mir,« so ob tej priložnosti spomnili z Evropskega parlamenta. Danes Aung San Suu Kyi ni več predsednica države, ampak opravlja funkcijo ministrice za zunanje zadeve Mjanmara in je hkrati tudi državna svetovalka.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.