Naslovnica Svet & EU Sprostili so prvo evropsko milijardo evrov

Sprostili so prvo evropsko milijardo evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je včeraj sprostila milijardo evrov iz Evropskega investicijskega sklada (EIF). S temi sredstvi naj bi ta spodbudila banke in druge posojilodajalce, da zagotovijo likvidnost najmanj 100.000 malim in srednjim podjetjem.

Sprostili so prvo evropsko milijardo evrovPo izračunih Komisije EU bo evropskim MSP-jem skupno na voljo kar 8 milijard evrov (foto:pickpik.com)

 

S Komisije EU so sporočili, da so za zagotavljanje likvidnosti iz Evropskega investicijskega sklada (EIF) pravkar dali na voljo okroglo milijardo evrov. S tem zajetnim kupom denarja naj bi spodbudili banke in ostale kreditodajalce, da s posebnimi garancijami posrbijo za likvidnost vsaj 100.000 evropskih malih in srednjih podjetij (MSP). Seveda je v ozadju ukrepov gospodarska škoda, ki je in še bo nastala zaradi pandemije Covida 19.

Ogromna finančna spodbuda EIF bo po ocenah Evropske komisije bankam in ostalim posojilodajalcem prek posebnih garancij zagotovila možnost likvidnostnega financiranja MSP v višini osem milijard evrov. Trajalo je skoraj mesec dni, da je Komisija EU dokončno sprostila sredstva. »S tem Komisija izpolnjuje zavezo, dano 13. marca ob predstavitvi ukrepov za blažitev gospodarskih posledic koronavirusne krize. Ttakrat je napovedala, da bodo prva likvidnostna sredstva za mala in srednja podjetja na voljo že aprila,« so sporočili s Komisije EU.

Finančna sredstva za zagotavljanje likvidnosti se bodo predvidoma že v aprilu pretakala skozi lokalne banke in ostale finančne ustanove, najprej pa naj bi bila namenjena tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela. Podjetja bodo lahko za dodatno likvidnost neposredno zaprosila te lokalne ustanove, ki jih je na seznamu za Slovenijo kar 23. Pretežno gre za banke in posebne fonde.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.