Naslovnica Svet & EU Sporazum s Singapurjem že deluje, Komisija EU pa še ne

Sporazum s Singapurjem že deluje, Komisija EU pa še ne

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Evropske komisije so sporočili, da je pravkar začel veljati sporazum o prosti trgovini in naložbah med Evropsko unijo in Singapurjem. Ni pa še začela delovati nova zasedba Evropske komisije, ki je že mesec dni v zamudi. 

Sporazum s Singapurjem že deluje Komisija EU pa še neSingapur je ena najbogateljših in najgosteje naseljenih držav Azije (foto: ペウゲオト/sl.wikipedia.org)

 

Kljub svoji ozemeljski majhnosti je Singapur največji trgovinski partner Evropske unije v jugovzhodni Aziji. Skupna obojestranska blagovna menjava po podatkih Komisije EU znaša več kot 53 milijard evrov, trgovina s storitvami pa obsega le malce manj vrednosti – 51 milijard evrov. Poleg tega ima že več kot 10.000 evropskih podjetij sedež v Singapurju, saj slednje zaradi svoje izjemne geografske lega že stoletja predstavlja osrednje prometno stičišče med Evropo, Vzhodno in Zahodno Azijo, Indokino in državami Oceanije na čelu z Avstralijo.

Tudi obseg evropskih naložb v Singapurju je največji med državami Azije, vrednost le-teh pa se v zadnjih letih hitro povečuje in je leta 2017 znašala 344 milijard evrov. Z Evropske komisije so prav zaradi tega obsega spomnili,  da je pravkar pričel veljati sporazum o svobodni trgovini in naložbah med EU in Singapurjem. V okviru sporazuma bo Singapur odpravil vse preostale carine za evropske proizvode, zagotovil nove priložnosti za ponudnike storitev iz EU, pravno varstvo za 138 evropskih prehrambnih izdelkov z zaščiteno geografsko označbo ter odpravil regulativne ovire v trgovini v ključnih sektorjih.

Sicer je že 6. julija letos Evropski parlament izvolil Ursulo von der Leyen za prvo žensko predsednico Evropske komisije. A se njena zgodba na vodilnem položaju EU ni začela najbolje, saj je bi morala nova zasedba Komisije EU prvotno začeti s svojim mandatom že 1. novembra, če jo bo ta teden Palrlament EU končno potrdil pa bo po enomesečni zamudi predvidoma končno začela delati šele prvega decembra

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.