Naslovnica Gospodarstvo Spodbude za varčne pnevmatike se zdijo premajhne

Spodbude za varčne pnevmatike se zdijo premajhne

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenske cestne prevoznike bo razveselila novica, da je Eko sklad pravkar objavil javni poziv za nepovratne finančne spodbude za tovorna vozila in avtobuse. Spodbude se nanašajo na nakup pnevmatik višjega energijskega razreda, s čemer se bodo porabe in onesnaževanja zmanjšala, varnost pa bo večja. Vendar se 35 evrov na gumo za spodbudo zdi odločno premalo, sploh za tovorna ali potniška vozila z veliko gumami, oziroma z gumami večjih dimenzij.

Spodbude za varčne pnevmatike se zdijo premajhneOsnovni pogoj za pridobitev nepovratne finančne spodbude je veljavna licenca za izvajanje prevozov potnikov in blaga za registrirane dejavnosti v cestnem, tovornem in potniškem prometu (foto: peakpx.com)

 

Z Ministrstva za infrastrukturo (MZI) so poudarili, da je namen zadnjega javnega poziva Eko sklada spodbuditi večjo uporabo varčnih pnevmatik, kar naj bi prineslo celo vrsto pozitivnih posledic. Gre namreč predvsem za boljše izkoristke pogonske moči vozil, s čemer pride do zmanjšanja porab goriva, večje gospodarnosti tovornih vozil ter posledično tudi do zmanjšanja emisij CO2. Seveda bo tudi oprijem novih pnevmatik boljši in že zaradi tega je tudi varnost na slovenskih cestah večja. Z uporabo novih varčnih pnevmatik je po ocenah strokovnjakov poraba goriva nižja za okoli 6 %, kar tudi za lastnike vozil pomeni precejšnji prihranek na ceni goriva.

»Predmet javnega poziva so nepovratne finančne spodbude/pomoči za okoljske naložbe nakupa in montaže energijsko učinkovitih pnevmatik A razreda in B razreda kategorij C2 in C3, kot je to opredeljeno v Uredbi (ES) št. 661/2009 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. julija 2009 o zahtevah za homologacijo za splošno varnost motornih vozil, njihovih priklopnikov ter sistemov, sestavnih delov in samostojnih tehničnih enot, namenjenih za taka vozila, ki so kupljene in nameščene od vključno 1. 1. 2019 do vključno dneva objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu RS,« so sporočili z MZI.

Višina nepovratne finančne spodbude bo znašala 35 evrov za posamezno pnevmatiko, kar (odvisno od dimenzij in proizvajalca) običajno pomeni med 10 in 15 odsotkov cene gume. To pa se za spodbudo zdi odločno premalo, sploh za vozila z veliko gumami večjih dimenzij. Dodali so še, da bodo nepovratne finančne spodbude dodeljene za pnevmatike za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t, priklopna vozila, ter za avtobuse.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.