Naslovnica Gospodarstvo Spodbuda za zaposlovanje na zelenih delovnih mestih

Spodbuda za zaposlovanje na zelenih delovnih mestih

Avtor: Spletno Uredništvo

Zavod RS za zaposlovanje je v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor (MOP) ter Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) objavil poziv za povečanje zaposlovanja na zelenih delovnih mestih. Sredstva v višini 1,5 milijona evrov bodo vzeli iz Sklada za podnebne spremembe. S spodbudami želijo prispevati k ozelenitvi slovenskega gospodarstva, k učinkovitejši rabi energije in virov ter k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

 Gozdarstvo nedvomno sodi med najbolj zelena delovna mesta (foto: pixabay.com)

Da bi povečali zaposlovanje na tako imenovanih ‘zelenih delovnih mestih’ so tokrat moči strnili Zavod RS za zaposlovanje, Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Državni organi so objavili javno povabilo, po katerem bodo za zaposlitev brezposelne osebe na zelenem delovnem mestu za nedoločen čas delodajalci prejeli finančno spodbudo v višini 340 evrov mesečno.

Državna finančna spodbuda bo trajala dve leti, v tem obdobju ob tako za vsakega na novo zaposlenega na voljo 8160 evrov. Delodajalec bo lahko prejel od dve do deset subvencij, odvisno od števila zaposlenih. Sicer so pogoji razpisa podrobneje našteti v javnem povabilu in velja biti nanje posebej pozorni, saj sledijo omejitvam na področju državnih pomoči – le te pa se včasih med seboj izključujejo.

Različna zelena delovna mesta se med seboj lahko zelo razlikujejo. Tako med manj zelene poklice uvrščajo na primer gradbene tehnike in managerje v hotelirstvu, med bolj zelene pa na primer gozdarje, razvrščevalce odpadkov, obdelovalce lesa… So pa zelena delovna mesta nesporno zelo pomemben vidik trajnostnega razvoja, saj prispevajo k manjšanju posledic podnebnih sprememb, k ohranjanju narave ter posredno tudi k aktivaciji brezposelnih oseb.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.