Naslovnica Šport Vsi so odločno proti privatni nogometni ligi najbogatejših klubov

Vsi so odločno proti privatni nogometni ligi najbogatejših klubov

Avtor: Spletno Uredništvo

Potem, ko so se v medijih spet pojavila namigovanja, da naj bi najbogatejši evropski klubi ustanovili nekakšno zaprto nogometno super-ligo, so se s skupnim sporočilom za javnost odzvale tudi krovne svetovne nogometne organizacije – svetovna zveza FIFA in vseh šest celinskih konfederacij (AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL, OFC in UEFA). Vse so odločno proti tovrstni ligi in prav vse so morebitnim udeležencem zagrozile z drastičnimi sankcijami.

 Tudi slovenski predsednik UEFE Aleksander Čeferin je že od nekdaj proti ločevanju klubov med bogate in manj bogate (foto: UEFA/nzs.si) 

 

Pred kratkim so se v medijih pojavila namigovanja, da naj bi najbogatejši evropski klubi ustanovili svojo privatno nogometno super-ligo. To ni bilo prvič, da se bogati klubi spogledujejo s to možnostjo, prav tako jim je Evropska nogometna zveza UEFA že pred časom dala do znanja, da je odločno proti. Te problematike se je ob svoji ponovni izvolitvi na mesto predsednika UEFE že februarja 2019 dotaknil tudi Aleksander Čeferin.

Tokrat pa je bilo na vrsti odločno skupno sporočilo prav vseh večjih mednarodnih nogometnih organizacij. »V luči nedavnih medijskih špekulacij o tem, da so nekateri evropski klubi ustanovili zaprto evropsko ‘super ligo’, bi FIFA in šest konfederacij (AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL, OFC in UEFA) še enkrat želele ponoviti in odločno poudariti, da Takšnega tekmovanja ne bi priznala niti FIFA niti ustrezna konfederacija.

Noben klub ali igralec, ki sodeluje v takem tekmovanju, ne bi smel sodelovati v nobenem tekmovanju, ki ga organizira FIFA ali njihova zveza,« so poudarili v skupni izjavi za javnost vseh. S to potezo je vseh šest organizacij najbrž dokončno zaprlo vrata za vse zasebne lige in hkrati še dodatno zabetoniralo svoj monopol nad svetovnim nogometom. Nogometaši iz zasebne lige namreč ne bi mogli igrati za svojo državne reprezentance

Morda bi se zaradi bajnih zaslužkov kdo še našel, a nogomet zahteva enajst igralcev v polju in najmanj še enkrat toliko nogometašev v moštvu, tako da je malo verjetno, da bo zasebna lige kdaj ugledala luč sveta. Posebno poglavje bi najbrž predstavljali tudi sodniki, a bi iz vrst upokojenih delilcev pravice najbrž hitro našli sposobne in izkušene kandidate. Aktivni sodniki namreč zagotovo ne bi smeli soditi na tekmah konkurenčnega tekmovanja.

»Univerzalna načela športnih zaslug, solidarnosti, napredovanja in izpadanja ter subsidiarnosti so temelj nogometne piramide, ki zagotavlja globalni uspeh nogometa in so kot taka zapisana v statutu FIFA in konfederacije. Nogomet ima po teh načelih dolgo in uspešno zgodovino. Za udeležbo na svetovnih in celinskih tekmovanjih je treba vedno zmagati na igrišču,« so zaključili.

Po tem sporočilu se zdi nemogoče, da bi kakšna resna zasebna nogometna liga kdaj ugledala luč sveta, saj bi težko našla dovolj vrhunskih nogometašev, da bi požela dovolj zanimanja javnsoti in postala dobičkonosa oziroma rentabilna. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.