Naslovnica Svet & EU Spet o Ukrajini, žitu in Turčiji

Spet o Ukrajini, žitu in Turčiji

Avtor: Spletno Uredništvo
V Bruslju je včeraj potekalo zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve. Govora je bilo o Ukrajini, prehranski krizi v zvezi z izvozom žita, pa tudi o odnosih med EU in Turčijo.
Spet o Ukrajini, žitu in Turčiji

Sedaj vsi iščejo nove poti za dostavo žita v Afriko in drugam po svetu (foto: pxhere.com)

Člani Sveta EU za zunanje zadeve so tudi to zasedanje začeli z razpravo o ruski agresiji na Ukrajino in debati o vseh zelo raznovrstnih posledicah, ki jih povzroča. Po mnenju Slovenije na bi se EU zavezala k dolgoročni podpori Ukrajini s finančno, gospodarsko in vojaško pomočjo, pomoči pri obnovi Ukrajine, pomoči pri razminiranju ter pomoči za najranljivejše žrtve vojne, predvsem ženske in otroke.

Medtem sicer ukrajinske oborožene sile vztrajno, a zelo počasi napredujejo skoraj po vseh koncih raztegnjene fronte. Vseeno pa se mnogi vojaški analitiki bojijo, da imajo Ukrajinci pri tem najbrž preveč žrtev. Pošiljanje skupinic tankov in oklepnih transporterjev v napad kar sredi belega dneva, preko minskih polj in na območjih, kjer imajo Rusi absolutno premoč v zraku, se zdi precej absurdna, kot tudi vztrajanje v bitkah za neke nepomembne njive in ruševine naselij.

Namesto odločilne ofenzive so se tako Ukrajinci znašli v vojni izčrpavanja, kar pa zelo ustreza Rusom. Na Svetu EU se sicer niso ukvarjali z vojaški vprašanji, ampak s humanitarnimi. Po izteku sporazuma o izvozu žita preko črnomorskih pristanišč se spet obetajo prehranski problemi po svetu, predvsem v Afriki. Pri tem naj bi tako Rusija kot tudi Ukrajina iskali alternativne rešitve za dostavo prehrambenih dobrin, pri čemer naj bi spet posredovala Turčija.

Najbrž so tudi zato velik del razprav na zasedanju Sveta EU namenili obravnavi odnosov med EU in Turčijo. Turčija naj bi po 10 letih nazadovanj v zadnjih časih napravila nekaj pozitivnih premikov v smeri spoštovanja evropskih vrednot, predvsem pa je z ekonomskega in z varnostnega vidika v vlogi zelo pomembnega partnerja EU. Sicer pri svoji zunanji politiki Turki radi uporabljajo izsiljevanje, pritiske, grožnje in pa tudi orožje, kar ni ravno ‘evropsko’.

Tudi zato v bližnji prihodnosti ne gre pričakovati niti približevanja Turčije, kaj šele vključitve v EU. Sestanku sveta EU se je prek video-povezave pridružil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, že pred zasedanjem so se ministri srečali z visokim komisarjem OZN za človekove pravice Volkerjem Türkom,  na zasedanju pa so sprejeli še sklepe o prioritetah EU za zasedanje Generalne skupščine OZN ter o pregledu akcijskega načrta EU o človekovih pravicah in demokraciji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.