Naslovnica Svet & EU Spet o krepitvi EU in o aktualnih mednarodnih problemih

Spet o krepitvi EU in o aktualnih mednarodnih problemih

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je po vrnitvi iz karantene udeležil plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta ter poslancem v govoru ponovil zadnja zunanjepolitična stališča Evropskega sveta. Spet je bilo veliko govora o Turčiji, glede Kitajske pa bo posel najbrž prevladal nad človekovimi pravicami. 

 Spet o krepitvi EU in o aktualnih mednarodnih problemihPredsednik Evropskega Sveta je bil po svojem govoru očitno dobre volje (foto: FB  Charles Michel)

 

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se udeležil plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki pravkar poteka v Bruslju, ter tam ponovil stališča Sveta o sedanjih razmerah po svetu in o prihodnosti EU. Najprej se je v govoru evroparlamentarcem dotaknil krepitve globalnega položaja EU, saj lahko Evropska unija kot prava velesila (gospodarska in finančna) lažje narekuje dinamiko za izoblikovanje boljše skupne prihodnosti celega sveta.

Geslo se glasi ‘krepitev Evrope’, uporabil pa je še besedni zvezi strateška avtonomija in odprta gospodarstva. Glede tega je kasneje omenil strategijo EU do Kitajske. Jasno je, da bi si vse države EU želele čim več sodelovati s Kitajsko. Kitajska je največje svetovno tržišče, pomembna je zaradi onesnaževanja okolja in tudi zaradi aktualnih pogajanj o medsebojne investicijskem sporazumu z EU.

Mnogi politiki v EU bi radi gospodarske sporazume s Kitajsko pogojili s spoštovanjem človekovih pravic, še posebej pravic manjšin (Ujguri, Tibetanci…) ter spoštovanjem svoboščin v Hongkongu. Vendar pa besede Michela o trenutnih dvostranskih odnosih s Kitajsko ni moč interpretirati v to smer, ampak prej v nasprotno – razlik glede človekovih pravic ne bodo poglabljali in se bodo tej problematiki raje izogibali.

Potem je Michel prešel na tiste zunanjepolitične težave, s katerimi se zadnje čase EU sooča v čedalje večji meri. Gre za širjenje novega otomanskega imperija in vrste konfliktov, v katerih je udeležena Turčija. Evropa naj bi poskušala s taktiko palice in korenčka, oziroma z odločnostjo in hkratno pripravljenostjo za sodelovanje.»Solidarnost EU s Ciprom in Grčijo je neomajna. Spoštovati je treba suverenost in suverene pravice.

Pozdravili smo začetek dialoga o krepitvi zaupanja med Grčijo in Turčijo. Ostro obsojamo kršitve suverenih pravic Republike Ciper. V tej smeri je potrebnih več korakov. Turčijo pozivamo, naj sprejme povabilo Cipra k dialogu za reševanje vseh pomorskih sporov. Podpiramo hitro nadaljevanje pogajanj pod vodstvom Združeni narodov in ostajamo v celoti zavezani celoviti rešitvi ciprskega problema v okviru ZN,« je dejal Michel.

Potem se je posvetil Belorusiji, oziroma Rusiji. V Belorusiji naj bi bilo po mnenju evropske politike najprej potrebno ustaviti nasilje nad opozicijo in protestniki. Belorusi naj bi brez zunanjega vmešavanja prek nacionalnega dialoga sami rešili svoje težave z Lukašenkom. Sicer s posredovanjem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), a to za EU očitno ne šteje kot zunanje vmešavanje.

Poleg tega je Michel obsodil neuspeli atentat na Alekseja Navalnega ter glede Gorskega Karabaha ponovil poziv k prenehanju sovražnosti in k nadaljevanju mirnih pogajanj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.