Naslovnica Svet & EU Sotrovimab in nov mejnik za kampanjo cepljenja v EU

Sotrovimab in nov mejnik za kampanjo cepljenja v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je oznanila, da je podpisala pogodbo za dobavo zdravila Sotrovimab za boj proti koronavirusu Covid-19. Sotrovimab sodi med pet obetavnih terapevtikov, ki jih je Evropska komisija predstavila prejšnji mesec in jih pregleduje Evropska agencija za zdravila. Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen pa je spregovorila tudi o novem mejniku v evropski strategiji o cepivih.
Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen (foto: ec.europa.eu)

Komisija EU je pravkar podpisala pogodbo z britansko farmacevtsko družbo Glaxo Smith Kline in sicer gre za skupno evropsko javno naročilo za dobavo zdravila Sotrovimab (VIR-7831). To zdravilo sodi med monoklonska protitelesa, pri njegovem razvoju pa je sodelovalo tudi ameriško podjetje Vir Biotechnology. V strategiji EU za terapevtike proti Covid-19 je sicer predvideno, da bodo najkasneje oktobra odobreni trije novi terapevtiki.

»Zdravilo Sotrovimab se lahko uporablja za zdravljenje bolnikov s koronavirusom, pri katerih so prisotni blažji simptomi in ne potrebujejo dodatnega kisika, vendar vseeno obstaja tveganje za hud potek bolezni. Študije kažejo, da lahko zgodnje zdravljenje zmanjša število bolnikov, pri katerih bi se razvila hujša oblika boleznim oziroma bi bilo potrebno bolnišnično zdravljenje ali sprejem v enote intenzivne nege,« so pojasnili s Komisije EU.

Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen pa se je dotaknila novega mejnika pri cepljenju evropskega prebivalstva. Strukture EU so si namreč zadale načrt, da bi 70% odraslih v EU dobilo vsaj en odmerek cepiva pred koncem meseca julija. Načrt so sedaj tudi izpolnili, poleg tega pa je predsednica potrdila, da je že 57% odraslih po državah EU že prejelo dva odmerka.  »Delta varianta je zelo nevarna. Zato vse, ki imajo možnost, pozivam k cepljenju.

Za svoje zdravje in za zaščito drugih. EU bo še naprej zagotavljala zadostne količine cepiva,« je med drugim dejala predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.