Naslovnica Svet & EU Šok za poslance: morali bodo javno objavljati podatke o stikih z lobisti

Šok za poslance: morali bodo javno objavljati podatke o stikih z lobisti

Avtor: Spletno Uredništvo

V Evropskem parlamentu se obeta manjša revolucija. Poslanci, ki imajo odločilno vlogo pri pripravi zakonodaje, bodo morali javno odslej objavljati podatke o svojih srečanjih z lobisti. To od njih zahteva sprememba pravilnika Evropskega parlamenta.

lobistiZa mnoge je lobiranje le uzakonjena oziroma navidezno legalna korupcija (foto: europarl.europa.eu)

 

Poslanci Evropskega parlamenta so na glasovanju potrdili spremembe pravilnika, kateremu so dodali besedilo o transparentnosti delovanja evropskih poslancev. Sestanki med člani parlamenta EU, ki so zadolženi za pripravo nove zakonodaje, ter predstavniki organizacij, na katere bi zakonodaja lahko vplivala, bodo morali biti pom novem objavljeni javno.

Poslanci, ki imajo funkcijo poročevalcev, poročevalcev v senci ali predsednikov parlamentarnih odborov, bodo morali planirana srečanja s predstavniki različnih organizacij objavljati na spletnih straneh parlamenta EU. »Dopolnjena pravila delajo Evropski parlament bolj odprto, transparentno in državljanom odgovorno ustanovo,« je ob tem povedal avtor poročila, poslanec Richard Corbett (S&D, Združeno kraljestvo).

Ob tem se parlament EU z Evropsko komisijo dogovarja tudi o okrepitvi t.i. ‘registra preglednosti’. Gre za javno bazo podatkov vseh lobistov, ki so v stiku z evropskimi institucijami. Pogovori napredujejo počasi, kar seveda ni presenetljivo, saj mnogim ni v interesu, da si se kaj spremenilo. Poleg tega pa še ni nobenega govora o sankcijah za kršitelje pravilnika, tako da se očitno res nikomur ne mudi. 

Evropski parlament pa upa, da jih bo nedavna potrditev spremembe pravilnika, ki zagotavlja večjo transparentnost, vse to pospešila. »Odlična novica! Parlament je potrdil ukrepe, ki v evropski zakonodajni postopek prinašajo več transparentnosti. Sedaj je čas, da se zaključijo tudi pogovori o okrepitvi registra preglednosti,« je ob tem tvitnila podpredsednica parlamenta Sylvie Guillaume (S&D, Francija).

»Sedaj je na potezi Evropska komisija. Dogovor o registru preglednosti moramo doseči pred iztekom mandata,« je dodala predsednica parlamentarnega odbora za ustavne zadeve Danuta Hübner (EPP, Poljska). Kdorkoli pozna delovanje EU, pa se bo najbrž strinjal, da prav Evropska komisija potencialno najbolj podvržena manipulativnim praksam lobistov.   

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.