Naslovnica Slovenija Izbor za najboljše restavracije Slovenije

Izbor za najboljše restavracije Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenske restavracije se za zdaj še ne morejo pohvaliti z Michelinovimi zvezdicami, toda zanimanje za našo deželo kot kulinarično destinacijo skokovito narašča. Z okroglo mizo ‘Slovenija, gastronomska destinacija’ pa se je začel izbor ‘The Slovenia Restaurant Awards by Diners Club’ za leto 2019. 

 hranaObeta se najboljše, kar trenutno lahko ponudi slovenska kulinarika (foto: pixabay.com)

 

Najboljše slovenske kuharske chefe lahko vedno pogosteje spremljamo na svetovnih kulinaričnih ocenjevanjih, mnogim pa je koristno tudi nacionalno ocenjevanje ‘The Slovenia Restaurant Awards by Diners Club‘. Na okrogli mizi ‘Slovenija, gastronomska destinacija’ je vodja Slovenske turistične organizacije (STO) mag. Maja Pak, dejala, da bo po kulturi prav gastronomija nova dvoletna trženjska tematika slovenskega turizma.  

Gastronomija tudi globalno postaja vedno bolj pomemben produkt, za slovenski turizem pa je zagotovo eden od deset ključnih turističnih produktov. Slovenija je namreč v zadnjih letih naredila velike korake na področju razvoja gastronomije in z njo povezane mednarodne prepoznavnosti. Usmeritev Slovenije k razvoju zelene, butične, trajnostno usmerjene ponudbe, je že imela vpliv na trgu in Slovenija se že uvršča med najbolj atraktivne gastronomske destinacije na svetu. 

Krona vsega je naziv, ki ga je Slovenija prejela – Gastronomska destinacija 2021. Gastronomija bo tako promocijska tema v letih 2020 in 2021, kar sovpada s projktom Evropska gastronomska regija. Akcijski načrt trženja gastronomije vsebuje vrsto ukrepov na področju zakonodaje, izobraževanja, promocije in velik del ukrepov, ki jih nalaga evropska gastronomska regija.

Slovenija bo sodelovala na različnih dogodkih z različnimi promocijskimi kampanjami v sklopu načrta za prepoznavnost le-te. Velik del pa so pripomogli tudi različni izbori in nagrade chefom, ki so pripomogli popeljati Slovenijo k večji prepoznavnosti. Preko trženjskih aktivnosti pa ciljajo tudi na zahtevnejše goste, z oblikovanjem pet zvezdičnih doživetij.

Izbor ‘The Slovenia Restaurant Awards by Diners Club’ je večplasten in namenjen širšemu občinstvu, domačim in tujim obiskovalcem. Zaradi potreb in želja trga ocenjujejo, da je izbor potreben. Poleg tega se organizatorji zavedajo, da enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu. Želijo si  mednarodne prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije, dolgoročen dvig kakovosti storitev in obiska v restavracijah.

Posebej so omenili še razvoj zdrave ‘foodie’ kulture Slovencev. Kot v preteklosti so k izboru povabili tako strokovno kot tudi laično javnost ter vseslovenske in regijske liste najboljših restavracij. Na podlagi strokovnih kriterijev in osebnih izkušenj je Nadzorni odbor pripravil obširen seznam restavracij, za katere meni, da s svojo ponudbo ter kakovostjo jedi in storitev ponujajo vrhunsko kulinarično izkušnjo.

Slovenijo so za ta izbor (enako kot STO) razdelili na Alpsko Slovenijo, Mediteransko & Kraško Slovenija, Termalno Panonsko Slovenijo ter Ljubljano & Osrednjo Slovenijo. Izbor bo potekal v treh fazah. Najprej je Nadzorni odbor pripravil širši nabor, v katerega se je uvrstila 201 slovenska restavracija. Ta seznam bo predal v glasovanje Gastronomski Akademiji. Njeni glasovi nosijo 75% končne ocene.

Na podlagi rezultatov iz prvega kroga glasovanja bo organizator pridobil polovični seznam restavracij in ga predal v glasovanje širši javnosti. Javnost bo preko spleta in družbenih omrežij pozvana h glasovanju na začetku marca 2019,  ti ‘glasovi ljudstva’ pa bodo dodali še 25% ocene. Glasovanje se bo zaključilo konec marca, z razglasitvijo 4 regijskih dogodkov in finalistov The Slovenia Restaurant Awards by Diners Club za leto 2019.

Zaključni dogodek pa bo na vrsti sredi maja 2019. Pospremljen bo s konferenco ‘Gostinec 4.0’, podelitvijo nagrad in t.i. ‘Fine Dine’ dobrodelne večerje v režiji najboljših slovenskih kuharjev. Novost izbora je tudi ta, da se bo letos prvič z zbranega sklada za ‘mladega Chefa’ namenilo pridobljeni znesek za štipendiranje šolanja, so še v sporočilu z javnost napisali organizatorji akcije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.