Naslovnica Svet & EU Smernice EU glede sledenja okužbi prek telefona so povsem jasne

Smernice EU glede sledenja okužbi prek telefona so povsem jasne

Avtor: Spletno Uredništvo

V zadnjih tednih je bilo glede pandemije koronavirusa veliko govora o uporabi sodobnih aplikacij, ki služijo za spremljanje okuženih prek telefonov. Te aplikacije naj bi imele pomembno vlogo v boju proti Covidu-19, a se porajajo številna vprašanja glede zasebnosti in varstva podatkov državljanov EU. Zato so v Parlamentu EU in v Komisiji EU posebej pozorni na to področje.

Smernice EU glede sledenja okužbi prek telefona so povsem jasne

Sledenje je lahko zelo koristno, a ne bi smelo prihajati do zlorab (foto: pikist.com)

 

Poslanci Parlamenta EU so prepričani, da bi lahko imele sledilne aplikacije za telefone pomembno vlogo v boju proti okužbi s koronavirusom in pri tem posebej omenjajo nacionalne strategije za sproščanje omejitvenih ukrepov in omogočanje varnih potovanj. Primarna skrb parlamentarcev pa ostaja ta, da uporaba teh aplikacij ne bi smela preveč poseči v sfero zasebnosti vsakega posameznika.

Zato morajo biti vse novosti popolnoma skladne s pravili EU o varstvu podatkov in zasebnosti. »Uporabnik ohrani popoln nadzor nad svojimi osebnimi podatki. Namestitev bi morala biti prostovoljna in moralo bi se jih dati odstraniti takoj, ko niso več potrebne. Omejena uporaba osebnih podatkov – le podatki, relevantni za zdravstveni namen, kar ne vključuje sledenja lokacije«, pravijo smernice EU.

Poleg tega naj se osebni podatki ne bi shranjevali dlje, kot je potrebno, morali biti shranjeni na uporabnikovi napravi, biti kriptirani in biti uporabni tudi v drugih državah EU, če nekdo odpotuje v tujino.Tudi Evropska komisija je glede tega poudarila potrebo po skupnem pristopu držav in struktur EU. To opozorilo je prišlo, ker strukture EU in mnoge države članice razvijajo različne načine digitalnega sledenja, namenjenega orisovanju, nadzoru in premagovanju pandemije.

»Komisija je prepoznala aplikacije za sledenje stikom, ki temeljijo na tehnologijah kratkega dosega (kot je Bluetooth) namesto na geolociranju, kot najbolj obetavne z vidika javnega zdravja.Takšne aplikacije obvestijo uporabnika, če se izkaže, da je bil določen čas v bližini okužene osebe, vključno s tistimi, ki jih uporabnik morda ne opazi ali se jih ne spomni, pri tem pa ne sledijo lokaciji uporabnika,« so še dodali v sporočilu za javnost Parlamenta EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.