Naslovnica Slovenija Nova etapa prenove slovenskih železniških prog je pod streho

Nova etapa prenove slovenskih železniških prog je pod streho

Avtor: Spletno Uredništvo

Konec tedna se je zaključila še ena faza posodobitve železniške proge Zidani most–Celje, ki je sicer en od ključnih odsekov slovenskega železniškega križa. Tokrat so se zaključila zadnja dela na odseku Zidani Most–Rimske Toplice, tako da je bila po slabem letu dni dokončno odpravljena delna zapora tirov.

Nova etapa prenove slovenskih železniških prog je pod strehoMedtem ko v najrazvitejših državah sveta vlaki potujejo s hitrostmi nad 200km/h, pa se v Sloveniji z nekaj desetletji zamude šele dobro lotevamo obnov najbolj kritičnih odsekov slovenskega železniškega križa (foto: DRSI) 

 

Z iztekom julija se je zaključila obnova levega tira na železniški povezavi Zidani Most–Rimske Toplice. Obenem so se tako končala vsa gradbena dela na tem odseku proge, ki so se izvajala v okviru projekta nadgradnje železniške trase Zidani most–Celje. Ob tej priložnosti je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) spomnila, da je nadgradnja desnega tira odseka Zidani Most–Rimske Toplice potekala od 23. avgusta 2019 do 7. februarja 2020.

V drugi fazi pa so nato zaprli levo progo in jo prenovili še precej hitreje. Dela so namreč trajala le od 2. marca do 31. julija 2020. »Nadgradnja 7,6 kilometrov dolgega odseka je zajemala zamenjavo tirne grede, tirov, vozne mreže in signalno varnostnih ter telekomunikacijskih naprav. Na celotni trasi so bili nadgrajeni tudi objekti spodnjega ustroja – prepusti, mostovi, podporni in oporni zidovi,« so pojasnili z DRSI.

S tem pa prav vseh del na celotni železniški trasi Zidani most–Celje še ni konec. Dela še potekajo na železniški postaji Rimske Toplice, gre pa za posege na prvem tiru, na novem podhodu z dvigaloma, nadstrešnici nad peronom, postajnem platoju, novi vozni mreži, otočnem peronu ter na signalnovarnostnih in telekomunikacijskih napravah. Zaključek del na tej postaji je predviden že za konec meseca avgusta.

Šele maja prihodnjega leta pa naj bi se končala naslednja faza del na izvennivojskem križišču Rimske Toplice-Jurklošter.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.