Naslovnica Šport Slovensko turnokolesarsko pot bodo prekolesarili v enem dnevu

Slovensko turnokolesarsko pot bodo prekolesarili v enem dnevu

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko se Primož Roglič in Tadej Pogačar trudita na cestah Dirke po Franciji, se v soboto na slovenskih tleh obeta posebna kolesarska preizkušnja. Pod okriljem Komisije za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije (KTK PZS) bodo namreč udeleženci, razdeljeni na 41 različnih odsekov celotne trase, prekolesarili ceotno Slovensko turno kolesarsko pot v enem samem dnevu.

 Dnevnik Slovenske turnokolesarske poti (foto: Manca Ogrin)

 

V soboto bo na slovenskih cestah na sporedu originalen kolesarski dogodek, ki so ga poimenovali ‘Sprejmi Migimigi izziv! Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu!’ Gre za akcijo Komisije za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije (KTK PZS) in zavarovalnice Generali, na kateri bodo udeleženci pod vodstvom turnokolesarskih vodnikov PZS prekolesarili 41 odsekov 1850-kilometrske turno-kolesarske poti po Sloveniji.

Letošnji dogodek bo hkrati posvečen izobraževanju kolesarjev o pravilnem turnem kolesarstvu in tudi opozarjanju na nujnost uskladitve tistega dela slovenske zakonodaje, ki se tiče turnega kolesarstva. Zaradi logističnih zahtev in omejitev NIJZ so prijave za posamezne odseke številčno omejene, organizatorji pa so udeležencem prišli nasproti tako, da jih bodo sprejemali še do jutri (petka, 13. septembra) in sicer do 10.ure.

»Slovenska turnokolesarska pot v svojih 41 etapah in 1850 kilometrih, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč in številne pomembne planinske in turistične znamenitosti. Na celotni trasi zbere več kot 50 tisoč višinskih metrov, najvišja točka STKP je Poštarski dom na Vršiču (1688 m), najnižji pa sta Piran in Sečoveljske soline (1 m),« pravijo na PZS.

Slovenska turnokolesarska pot tehnično ni prezahtevna, čeprav vodi po manj prometnih stranskih cestah, poljskih poteh in gozdnih stezah. Ponekod pa zna biti naporna, a je vseeno zelo priljubljena – prodanih že več kot 3300 ‘Dnevnikov Slovenske turnokolesarske poti’. Lani se je dogodka udeležilo več kot 200 planincev na kolesu in v PZS pričakujejo, da bi jih bilo tokrat še precej več.

»Opažamo pa, da je velika večina novih turnih kolesarjev tehnično slabše vešča in nezadostno informirana o tehniki vožnje, o turnokolesarskem bontonu (ki je podoben planinskemu) in primernem odnosu do okolja, kamor se odpravljajo na svoje izlete,« so še dodali na PZS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.