Naslovnica Gospodarstvo Slovenski vinarji v Hong Kongu

Slovenski vinarji v Hong Kongu

Avtor: Spletno Uredništvo

Del slovenske gospodarske delegacije, ki se trenutno nahaja na obisku Kitajske, se je udeležil otvoritve enega največjih in najpomembnejših sejmov s področja promocije vina, alkoholnih pijač in prehrambnih proizvodov v Aziji – »Hong Kong International Wine & Spirits Fair«. Na sejmu se bo do nedelje predstavljalo več slovenskih vinarjev, pa tudi oljarna in proizvajalec sladoleda.

 HK 2 dan 3Slovensko-kitajska otvoritev vinarsko-žganjarskega sejma v Hong Kongu (foto: mkgp.si) 

 

Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) na čelu z ministrico dr. Aleksandro Pivec so se pridružili kolektivnim naporom za prodor Slovenije na največji svetovni trg – Kitajsko. V sklop teh aktivnosti sodi tudi udeležba slovenske politike, diplomacije, vinarjev in proizvajalcev hrane na prestižnem sejmu Hong Kong International Wine & Spirits Fair. Blagovna menjava med Slovenijo in Hongkongom se sicer vztrajno povečuje. 

Tako tudi na področju trgovine s prehrambnimi proizvodi slovensko gospodarstvo beleži pozitivne trende, ki se kažejo v rasti izvoza slovenskih podjetij, tudi na področju izvoza vin, kakor tudi pri povečanju trgovine, ki poteka preko Luke Koper. Na podlagi uspešne predstavitve slovenskih vinarjev na Mednarodnem sejmu vin in žganih pijač v Hongkongu v preteklih dveh letih in njihove pobude je bila sprejeta odločitev, da se na sejmu predstavljajo tudi letos.

Na mednarodni sejemski prireditvi slovenski razstavljalci predstavljajo predvsem butične in visoko kakovostne produkte. Ministrica pa je na razstavnem prostoru sprejela tudi številno delegacijo, ki je spremljala otvoritev, ji predstavila Slovenijo in prisotne povabila, da našo državo tudi pobližje spoznajo. Sicer je predstavitev na sejmu prišla prav v času Martinovanja, ko se Slovenci vsako let poklonimo mlademu vinu.  

Na razstavnem paviljonu, ki je postavljen v središče razstavne hale se predstavlja deset slovenskih vinarjev: Klet Goriška Brda, Edi Simčič, Aloša Jakončič, Vinakoper, Vinakras, Radgonske Gorice, Steyer in podjetje Alps Wine, ki zastopa tri vinarje – podjetje Vipava 1894, kmetijo Tomažič, Karola & Igorja & Marjana Simčiča ter alkoholno pijačo Aufbix gin. Na sejmu se uspešno predstavljata tudi oljarna Kocbek z bučnim oljem in podjetje Stork, proizvajalec sladoledov iz kakovostnih naravnih sestavin.

Na razstavnem prostoru se Slovenijo prikazuje tudi skozi promocijo najstarejše trte na svetu, ki jo obiskovalcem s pomočjo Zavoda za turizem Maribor predstavlja mariborska vinska kraljica Ana Protner. Obiskovalci in poslovni partnerji pa lahko Slovenijo spoznajo in se seznanijo z možnostmi na posebnem informativnem pultu ter ob čudovitih fotografijah najbolj znanih mest in krajev. Obisk ministrice v Hongkongu predstavlja eno od pomembnih aktivnosti na področju mednarodnih aktivnosti ministrstva, so še zapisali na MKGP. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.