Naslovnica Gospodarstvo Slovenski turisti so porabili pol manj kot tuji turisti v naših hotelih

Slovenski turisti so porabili pol manj kot tuji turisti v naših hotelih

Avtor: Spletno Uredništvo
S Slovenske turistične organizacije posredovali podatke Statističnega urada RS o poletnem obisku Slovenije ter tudi o potovanjih Slovencev doma in v tujini.
Prizor s slovenskega morja pred izbruhom pandemije (foto: SJ)

Tudi letos poleti je velika večina tujih turistov na višku poletne turistične sezone obiskala Slovenijo zaradi počitnikovanja. Tako je kar 95 odstotkov tujih turistov izmed tistih, ki so bili julija in avgusta nastanjeni v hotelih ali kampih, Slovenijo obiskalo iz zasebnih razlogov, le 3 odstotke iz poslovnih vzrokov, najmanj in sicer 2 odstotka pa je bilo tranzitnih gostov. Največ tujcev, ki so državo obiskali iz poslovnih razlogov, so zabeležili v prestolnici Ljubljani (14 odstotkov).

Izmed tujih turistov, ki so bili julija in avgusta nastanjenih v slovenskih hotelih in kampih, je jih zasebno pripotovalo v Slovenijo zaradi ‘klasičnih’ počitnic 71 odstotkov. Pri turistih v hotelih je bil drugi najpogostejši razlog za njihov zasebni obisk Slovenije ogled kulturnih in naravnih znamenitosti (7 odstotkov), pri tistih v avtokampih pa rekreacija (13 odstotkov). Razmere na področju okužb s Covidom-19 so vplivale na odločitev za obisk Slovenije pri skoraj dveh tretjinah tujih turistov.

»Med temi (možnih je bilo več odgovorov) jih je 79 odstotkov dejalo, da so prišli v Slovenijo, ker je z vidika Covida-19 varna država, 39 odstotkov, da zato, ker je Slovenija blizu njihovega doma in se lahko ob spremenjenih epidemičnih razmerah hitro vrnejo domov, 36 odstotkov pa, da nastanitveni obrat poznajo in se v njem počutijo varne,« so pojasnili s Slovenske turistične organizacije (STO) , kjer so povzeli podatke Statističnega urada RS (SURS).

Med drugim so dodali še, da so tuji turisti, ki so bili nastanjeni v hotelih, v povprečju potrošili povprečno 177 evrov na osebo na dan, medtem ko so tisti v kampih potrošili le 63 evrov. S STO so predstavili tudi sveže podatke o potovanjih Slovencev doma in v tujini v tretjem četrtletju leta 2021. V juliju, avgustu in septembru je tako na vsaj eno zasebno potovanje odšlo kar 60 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih nad 14 let.

Od tega je bilo kar 53 odstotkov vseh teh potovanj opravljenih doma, v Sloveniji. Tisti, ki niso potovali nikamor, so kot prvi razlog za to navedli pandemijo Covida-19, kot drugi razlog pomanjkanje prostega časa in šele kot tretji finančne razloge. Sicer pa je povprečna dnevna poraba slovenskega državljana na zasebnih potovanjih v tem obdobju znašala 89 evrov. To je skoraj natanko za polovica manj, kot je znašala poraba tujih turistov v slovenskih hotelih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.