Naslovnica Kronika Omejitve in nasveti glede uporabe pirotehnike

Omejitve in nasveti glede uporabe pirotehnike

Avtor: Spletno Uredništvo
Ker nobene omejitve prodaje, zakoni, predpisi, inšpektorji in policisti ne morejo zaustaviti ljubiteljev pirotehnike, da v prazničnem času ne bi pokali in razsvetljevali nebo, so s slovenske Policije spomnili, da je vseeno potrebno najprej pomisliti na varnost. Zato priporočajo, da se kupujejo le originalni izdelki, da se nakupi vršijo pri pooblaščenih prodajalcih, da se uporabljajo z varne razdalje in tudi skladno z navodili proizvajalca.
Eksplozivna kreativnost nekaterih res ne pozna meja (foto: Thomas Staub/Pixabay)

Nekateri najbolj vneti ljubitelji pirotehnike so praznični december začeli proslavljati že konec novembra. Zato so s Policije v sporočilu za javnost najprej spomnili, da je prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1 kategorije, katerih glavni učinek je pok (pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice), je vsako leto dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Tudi za ostale pirotehnične izdelke pa so poudarili, naj se kupujejo in uporabljajo le dovoljeni izdelki, torej tisti, ki so v redni prodaji pri pooblaščenih prodajalcih, upoštevajoč navodila proizvajalca artikla. »Bodite pozorni na oznako CE, ki zagotavlja, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, kot jih določa evropska regulativa. Vse, ki boste kupovali in uporabljali pirotehnične izdelke, pozivamo, da z zgledom pripomorete k njihovi varni uporabi.

Posamezniki nikakor ne smejo: predelovati pirotehničnih izdelkov zaradi večjega učinka (prepovedana je tudi posest takih izdelkov), uporabljati pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih, sami izdelati pirotehničnih izdelkov ali zmesi in imeti v posesti takih izdelkov, preprodajati pirotehničnih izdelkov. Predelava pirotehničnih izdelkov in iskanje “kreativnih” rešitev za večji učinek ni le prepovedano, temveč tudi zelo nevarno početje,« opozarja Policija.

Vsako leto se namreč v prazničnem času v slovenske zdravstvene ustanove zateče veliko ljudi s poškodbami zaradi pirotehnike so različne. Tisti najbolj srečni pridejo le zaradi manjših opeklinskih ran, pogosto pa se najdejo tudi precej resnejše poškodbe rok, oči in obraza, ki imajo lahko nepopravljive funkcionalne in estetske posledice za vse življenje. S Policije pa so tudi spomnili, da marsikoga močno moti pokanje in bliskanje.

Predvsem bi veljalo biti obzirni do starejših in bolnikov, pa tudi domači hišni ljubljenci in ostale živali ne delijo prevelikega navdušenja nad pirotehničnimi izdelki. Uporaba pirotehnike kategorije F je prepovedana v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, stanovanjskih zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in tudi na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve.

»Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana. To so petarde različnih oblik in moči. Ugotavljamo tudi, da so otroci pogosto tarče prodajalcev prepovedanih petard, ki jim je mar le za zaslužek, morebitne poškodbe pri otrocih in njihove daljnosežne psihične in fizične posledice pa jih ne zanimajo. Predvidena globa za prekršek je od 400 do 1.200 evrov,« so še dodali s Policije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.