Naslovnica Slovenija Slovenski gasilci so praznovali imeniten trojni jubilej

Slovenski gasilci so praznovali imeniten trojni jubilej

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj so praznovali slovenski gasilci. V Metliki je bila hkrati na vrsti proslava 150. obletnice ustanovitve prvega prostovoljnega gasilskega društva na Slovenskem, 70. obletnice ustanovitve Gasilske zveze Slovenije ter 50. obletnice ustanovitve Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča.

O popularnosti gasilcev lepo priča trditev, da bi Gasilske zveza Slovenije najbrž zmagala na parlamentarnih volitvah, če bi se organizirala kot političnastranka (foto: gzmetlika.si)

 

Kot so spomnili v sporočilu za javnost z Urada predsednika vlade Marjana Šarca, ki je bil tudi svečani govorec na trojni proslavi, je metliški graščak dr. Josip Savinšek 18. septembra 1869 na dvorišču svoje graščine zbral 27 mladih Metličanov in ustanovil Požarno brambo oziroma prvo gasilsko društvo na Slovenskem. Zato danes prav v Metliki domuje tudi Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča, kateri je bil ustanovljen pred 50. leti, ko so praznovali stoletnico .

Praznovanje se je začelo svečanim mimohodom več tisoč gasilcev in drugih pripadnikov sil za zaščito in reševanje z vseh koncev Slovenije, organizatorji pa so tudi prikazali razvoj gasilskih vozil in tehnike skozi teh 150 let. Sledil je nagovor predsednika vlade, ki je o gasilcih med drugim povedal: “…ni ne bolečine ne žalosti, ni bolezni, ni ničesar. Je samo skrb za sočloveka, kako bo rešil premoženje ali pa tudi tisto najdragocenejše, kar ima človek, to je njegovo življenje.

Ko vsi drugi obupajo, ko vsi drugi odidejo, ko se vsi ustrašijo, takrat ostane gasilec, ki se ne vpraša, koliko časa bo na intervenciji. Ostane, ko zmrzujejo cevi ali ko je peklenska vročina. Ostane pozimi ali sredi poletja, in v težki opremi gre v stanovanje ter izvede notranji napad, vedno z izjemno natančnostjo.”

Velja dodati, da Gasilska zveza Slovenije (GZS) danes združuje več kot 120 gasilskih zvez in kar 1341 prostovoljnih gasilskih društev (PGD), v katera je vključenih že več kot 160.000 članov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.