Naslovnica Svet & EU Slovenske prioritete, gospodarske priložnosti in Zahodni Balkan

Slovenske prioritete, gospodarske priložnosti in Zahodni Balkan

Avtor: Spletno Uredništvo

V ljubljanskem Maxi klubu je bil na vrsti tradicionalni zunanje-politični, gospodarski in obenem tudi strateški dogodek Inštituta za strateške rešitve (ISR), na katerem so uradno predstavili novo izdajo letne publikacije ‘The Adriatic Journal: Strategic Foresight 2020’. Osrednja tema srečanja je bilo gospodarsko sodelovanje z državami Zahodnega Balkana. 

Slovenske prioritete gospodarske priložnosti in Zahodni BalkanPriložnosti za gospodarski razvoj in sodelovanje je veliko, potrebni pa bodo tudi finančni vložki (foto: needpix.com)

 

Rdeča nit včerajšnjega dogodka Inštituta za strateške rešitve ISR se je glasila ‘Priložnosti na Zahodnem Balkanu‘. Kot je v uvodnem pogovoru z moderatorjem dogodka, sicer zunanjepolitičnim novinarjem medijske hiše Delo, Juretom Koscem, potrdil prvi mož Ministrstva za zunanje Zadeve (MZZ) Miroslav Cerar, evropska perspektiva Zahodnega Balkana ostaja med prednostnimi nalogami slovenske zunanje politike in tudi slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki bo napočilo v drugi polovici leta 2021.

“Slovenija je ena glavnih pobudnic konstruktivne razprave o prihodnosti širitvene politike. Do marca bi morali doseči dogovor o glavnih točkah metodologije širitve, da bi omogočili pozitivno odločitev o začetku pristopnih pogovorov s Severno Makedonijo in Albanijo”, je podčrtal minister Cerar in spomnil tudi na vlogo gospodarske diplomacije, ki je prav tako prioriteta slovenske zunanje politike.

Sicer so na sestanku sodelolovali še dr. Karin Kneissl (nekdanja avstrijska ministrica za zunanje zadeve), Blaž Brodnjak (predsednik uprave NLB), Gregor Pilgram (član uprave Generali CEE Holding), dr. Jure Stojan (direktor in partner ISR) ter Tine Kračun (direktor ISR). Ministrstvo za zunanje zadeve in veleposlaništva Republike Slovenije že dlje časa aktivno pomagajo slovenskim podjetjem, ki prodirajo na trge drugih držav in tudi tujim podjetjem, ki želijo prodreti na slovenski trg.

V primeru Balkana pa je to sodelovanje še posebej pomembno, saj ne gre le za gospodarski razvoj zaostalih balkanskih območij, ampak tudi za miroljubno koeksistenco v širši regiji in sicer na dolgi rok. Gospodarski odnosi med Slovenijo in državami Zahodnega Balkana so sicer zelo dobri, saj obseg blagovne menjave v zadnjih letih vseskozi narašča.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.