Naslovnica Gospodarstvo Slovenske aktivnosti glede svetovne razstave EXPO se stopnjujejo

Slovenske aktivnosti glede svetovne razstave EXPO se stopnjujejo

Avtor: Spletno Uredništvo

Nadaljujejo se aktivnosti glede slovenske udeležbe na svetovni razstavi EXPO 2020, ki se bo v Dubaju predvidoma pričela 1. oktobra letos in trajala vse do 31. marcem 2022. V več pogledih bo šlo za rekordno izvedbo te prestižne razstave, ki je bila zaradi pandemije preložena za eno leto.

Slovenske aktivnosti glede svetovne razstave EXPO se stopnjujejoSlovenski paviljon še ni zaključen, so pa drugi predeli svetovne razstave EXPO že nared (foto: expo2020dubai.com)

 

Slovenija se bo na svetovni razstavi EXPO 2020 (oz. 2021) v Združenih arbskih Emiratih (ZAE), natančneje v Dubaju, predstavila s svojim paviljonom, ki bo šest mesecev dom slovenskega gospodarstva ter obrnem tudi vstopna točka za širitev slovenskega znanja na trge, na katerih živi več kot 3 milijarde ljudi. Ker gre med temi trgi tudi bogate Zalivske arabske države, gre za potencialno finančno zelo plodna tržišča.

Zato se bo tudi vrh Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) kmalu odpravil na obisk Združenih arabskih Emiratov, kar bo prvič po letu 2016, ko bil v Dubaju podpisan dogovor o sodelovanju Slovenija na razstavi EXPO. Tokrat bo osrednja tema pogovorov bo okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in ZAE, kar naj bi bilo možno zlasti na področjih farmacije, naprednih tehnologij in umetne inteligence.

Slovenska delegacija si bo tudi ogledala prizorišča svetovne razstave EXPO 2020, ki je delno že nared za prve obiskovalce in tudi slovenski paviljon že dobiva dokončno podobo. Na svetovnem sejmu se bo sicer predstavilo več kot 190 držav, Slovenija pa se bo promovirala prek slogana ‘Slovenija. Green and smart experience.’, kar poudarja slovensko usmerjenost k pametnemu povezovanju razvoja in skrbi za naravno dediščino.

»Slovenski paviljon bo prostorsko in vsebinsko del ene od treh krovnih tematik letošnje razstave EXPO 2020, trajnosti, razprostiral pa se bo na 1.500 m2 veliki parceli znotraj trajnostnega sektorja razstave EXPO 2020. Naš paviljon ima izvrstno lokacijo, saj je umeščen povsem blizu enega od glavnih vhodov na prizorišče, zaradi česar se lahko nadejamo večje pozornosti obiskovalcev razstave,« so ob tem spomnili z javne agencije SPIRIT Slovenija.

Ker je Slovenija v letu 2021 nosilka naziva Evropska gastronomska regija, bodo to vpeli tudi v dogajanje na paviljonu v Dubaju, kjer bo v paviljonu postavljena delujoča kuhinja. Poleg tega bodo v javni agenciji SPIRIT Slovenija, ki je zadolžena za slovenski nastopna EXPO, pripravili obsežno promocijo slovenske turistične ponudbe. Slovenski paviljon bo posvečen še trajnosti, mobilnosti, vesoljskim tehnologijam, zelenim inovacijam in ravnanju z vodnimi viri.

Zanimanja za sodelovanje na EXPO je v Sloveniji precejšnje, saj se slovenska podjetja očitno zelo dobro zavedajo poslovnih priložnosti na trgih Bližnjega vzhoda, južne Azije in Afrike.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.