Naslovnica Gospodarstvo Slovenska satelita končno v vesolju

Slovenska satelita končno v vesolju

Avtor: Spletno Uredništvo

Zjutraj ob 3.51 je bila na drugi strani Atlantika v Francoski Gvajani v orbito izstreljena raketa Evropske vesoljske agencije (ESA) Vega VV16. Po več neuspešnih poskusih zadnjih mesecev je tokrat raketa 500 km visoko uspešno dvignila kar 53 satelitov, med njimi pa sta bila tudi slovenska satelita NEMO-HD in TRISAT. Gre za prva slovenska satelita v vesolju.

Slovenska satelita končno v vesoljuSatelit NEMO-HD predstavlja enega od vrhuncev slovenske tehnologije oz. gospodarstva  (foto: space.si/mikrosatelit/gov.si)

 

V francoskem vesoljem centru v Cayennu je bila tokrat po več neuspešnih poskusih končno lansirana raketa Evropske vesoljske agencije (ESA) Vega VV16, ki je 500 kilometrov nad zemljo prepeljala kar 53 satelitov 21-ih naročnikov iz 13-ih držav. To je bilo sicer prvič, da je ESA z eno izstrelitvijo rakete v orbito poslala tolikšno število satelitov. Prvič v zgodovini pa sta bila med sateliti tudi dva slovenska – NEMO-HD in TRISAT. TRISAT tehta le 5 kg in je plod dela Univerze v Mariboru.

Mariborčani so razvili ta satelit, da bi prikazali delovanje slovenskih vesoljskih tehnologij ob upoštevanju najnovejših trendov miniaturizacije, temelji pa na platformi slovenskega podjetja SkyLabs d.o.o.. »Znanstveni cilj je osredotočen na oddaljeno zaznavanje zemeljskega površja z uporabo miniaturiziranega multispektralnega optičnega senzorja,« so pojasnili v skupnem sporočilu za javnost Direktorat za znanost, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Satelit NEMO-HD pa je precej težji in sicer kar 65 kg, izdelal ga je Center odličnosti Vesolje-SI in je del širšega sistema daljinskega zaznavanja, ki se ponaša z inovativnostjo ter stroškovno učinkovitostjo. »Satelit bo raziskal nov koncept opazovanja Zemlje s kombiniranjem interaktivnega videoposnetka v realnem času in multispektralnega slikanja,« so še dodali v izjavi za javnost. Sicer sta oba satelita del večjih sistemov, ki morajo biti za upravljanje, spremljanje in obdelavo satelitskih signalov postavljeni na zemeljski površini.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.