Naslovnica Svet & EU EU bi rada v tem desetletju pridobila 1000 milijard za zeleni dogovor

EU bi rada v tem desetletju pridobila 1000 milijard za zeleni dogovor

Avtor: Spletno Uredništvo

Pred pričetkom rednih jesenskih aktivnosti so na spletnem mestu Evropskega parlamenta spomnili na podnebno krizo in na aktualne projekte, ki so jih prav v odgovor na to krizo sprožile strukture EU. Evropa namerava financirati projekte, namenjene boju proti podnebnim spremembam in tudi projekte v podporo tistim evropskim regijam, kjer so glede prehoda na zeleno gospodarstvo v najbolj občutljivem položaju.

EU bi rada v tem desetletju pridobila 1000 milijard za zeleni dogovorNedvomno gre za ambiciozne in velikopotezne okoljevarstvene načrte EU (foto: ec.europa.eu)

 

Evropska komisija je decembra lani predstavila ‘Evropski zeleni dogovor'(EZD), mesec za tem pa je pripravila tudi podroben predlog za njegovo financiranje. Cilj naložbenega načrta za EZD je ta, da naj bi v naslednjem desetletju pridobili vsaj 1000 milijard evrov javnih in zasebnih sredstev. Tako obsežen evropski naložbeni je pomemben zaradi prehoda na podnebno nevtralno gospodarstvo EU, kar naj bi se zgodilo do leta 2050.

Zaradi tega zgodovinskega prehoda bodo razumljivo potrebne obsežne naložbe v nove tehnologije za pridobivanje čiste energije»Že samo za to, da bi dosegli vmesni cilj in do leta 2030 emisije toplogrednih plinov zmanjšali za 40 %, bi po ocenah Evropske komisije vsako leto potrebovali 260 milijard EUR dodatnih naložb,« so pojasnili s Parlamenta EU. Po napovedih naj bi bila polovica sredstev zagotovljena iz dolgoročnega proračuna EU prek različnih programov.

Gre za programe, ki so prek kmetijskih skladov, sklada za regionalni razvoj, kohezijskega sklada, programa Obzorje Evropa in programa LIFE posvečeni podnebnim ter okoljskim projektom. S temi obsežnimi investicijami pa naj bi hkrati dosegli še drugi cilkj – države članice Evroske unije naj bi tako pritegnili, da bi načrt še dodatno sofinancirale s114 milijardami evrov. 

»Približno 300 milijard evrov zasebnih in javnih naložb naj bi pridobili v okviru sklada InvestEU in skladov sistema za trgovanje z izpusti (ETS), še 100 milijard evrov pa naj bi pritegnili z novim mehanizmom za pravičen prehod, ki je namenjen podpori regijam in skupnostim, ki bodo najbolj občutile prehod na zeleno gospodarstvo, na primer regijam, ki so močno odvisne od premoga,« so še sporočili s Parlamenta EU.

Ta mehanizem za pravičen prehod bo temeljil na treh stebrih – skladu za pravičen prehod s 7,5 milijarde evrov novih sredstev, sredstvih iz sklada Invest EU in posojilih Evropske investicijske banke, ki bodo krita s proračunom EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.