Naslovnica Slovenija Slovenska potica pod zaščito Evropske komisije

Slovenska potica pod zaščito Evropske komisije

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prihaja novica, da je Komisija EU z vpisom v register uradno zaščitila Slovensko potico kot zajamčeno tradicionalno posebnost (ZTP). Za pravo Slovensko potico bo sicer potreben certifikat, da je bila proizvedena skladno s specifikacijo.
Uradna in po novem tudi zaščitena Slovenska potica (foto: MKGP)

Postopke za mednarodno zaščito Slovenske potice so že leta 2017 skupno pričele Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter Obrtna zbornica Slovenije. Vloga je najprej romala na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), katero je Slovensko potico nacionalno zaščitilo decembra 2017.

Nato je MKGP na začetku leta 2018 vlogo za zaščito Slovenske potice z zajamčeno tradicionalno posebnostjo (ZTP) poslalo Evropski komisiji. Sicer so malce ugovarjali Avstrijci, a je bil slovenski cilj zaščititi izdelek ‘Slovenska potica’, zato so se hitro dogovorili, da avstrijska podjetja lahko še naprej prodajajo svoje verzije potice (sicer je potica priljubljena tudi na SV Italije vzdolž celotne meje s Slovenijo).

»Zaščitena Slovenska potica je lahko pripravljena s petimi različnimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena mora biti v potičniku, ki je tradicionalni pekač za peko Slovenske potice in zagotavlja edino pravo obliko potice – okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob je gladek ali pokončno rebrast.

Imeti mora 3 – 4 zavoje, pečena v večjih potočnikih lahko ima še 1 – 2 več. Najmanjšo dovoljeno velikost Slovenske potice zagotavlja potičnik s spodnjim premerom 14 centimetrov,« so uradni recept predstavili na MKGP in dodali, da jo lahko za konec potresemo s sladkorjem v prahu. Taka potica predstavlja narodno sladico, na katero smo Slovenci zelo ponosni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.