Naslovnica Magazin Nova pravila in ukrepi glede uvajanja umetne inteligence v EU

Nova pravila in ukrepi glede uvajanja umetne inteligence v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je pravkar pripravila nova pravila in ukrepe glede razvoja umetne inteligence. Z novimi uredbami o umetni inteligenci bi radi zagotovili globalni  primat EU na področju umetne inteligence in obenem dosegli, da bodo Evropejci lahko popolnoma zaupali tehnologiji umetne inteligence.
Komisija je postavila temelje za uvajanje UI v EU (foto: commons.wikimedia.org / Humanrobo)

Z Evropske komisije so poudarili, da je širši cilj ta, da bi Evropa postala svetovno vozlišče za umetno inteligenco, hkrati pa radi zagotovili, da bi bila ta tehnologija povsem vredna zaupanja. Zato so postavili pravne temelje in nov, skupaj z državami članicami usklajeni načrt, kjer so se posvetili področjem varnosti, temeljnih pravice ljudi in podjetij, pospeševanju uporabe umetne inteligence (UI), naložbe vanjo ter inovacijam.

»Ta pristop bodo dopolnila nova pravila o strojih s prilagoditvijo varnostnih pravil. Nova uredba o umetni inteligenci bo zagotovila, da bodo Evropejci lahko zaupali tistemu, kar nudi umetna inteligenca. Sorazmerna in prožna pravila bodo odpravljala posebna tveganja v sistemih umetne inteligence in postavila najvišje standarde na svetu,« so zapisali v sporočilu za javnost Komisije EU.

V novem načrtu so nanizane vse zahtevane spremembe politik na ravni držav članic EU, govora je tudi o načini investiranja v UI. Jasno pa je, da bi vsi želeli postaviti EU v vodilni globalni položaj, kar se tiče razvoja in efektivne uporabe UI. Sicer je UI uporabna marsikje – v zdravstvu, prometu, energetiki, kmetijstvu, turizmu, kibernetski varnosti… Vendar pa po drugi strani UI prinaša tudi številna tveganja.

V novem dokumentu so ta tveganja razdelili na več razredov – majhnega, omejenega, velikega in nesprejemljivega tveganja. Nesprejemljivo tveganje predstavljajo sistemi UI, ki manipulirajo vedenje ljudi, da bi obšli svobodno voljo uporabnikov (npr. igrače z glasovnim upravljanjem, ki mladoletnike spodbuja k nevarnemu ravnanju), in sistemi, ki vladam omogočajo ‘družbeno točkovanje’. Ti sistemi bodo popolnoma prepovedani.

V kategorijo sistemov velikega tveganja sodijo predvsem sistemi za biometrično identifikacijo na daljavo. Njihova uporaba v živo na javno dostopnih prostorih je v veliki meri prepovedana, a obstajajo tudi izjeme. Te izjeme so strogo opredeljene in zakonsko regulirane (npr. terorizem, iskanje pogrešane osebe ali nevarnega kriminalca), mora pa jih odobriti pravosodni organ.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.