Naslovnica Šport Slovenska pot na Japonsko vodi prek Makedonije

Slovenska pot na Japonsko vodi prek Makedonije

Avtor: Spletno Uredništvo

Žreb kvalifikacij za naslednje svetovno prvenstvo, ki je potekal med sklepnim delom evropskega prvenstva 2018 v Parizu, je odločil, da se bo Slovenija pomerila z Makedonijo.

slo islan rokometašicePrva tekma kvalifikacij za SP bo med 31. majem in 2. junijem 2019 v Makedoniji, povratna pa teden dni kasneje v Sloveniji (foto: rzs.si)

 

V Parizu se je pravkar končalo letošnje evropsko rokometno prvenstvo za ženske. V finalu je Francija ugnala Rusijo s 24:21. Zanimivo, Slovenija se je v prvem delu tekmovanja borila prav v skupini z obema kasnejšima finalistkama in Rusijo celo premagala. Kljub temu so naše izpadle ter na koncu osvojile skupno 13. mesto. Slovenke so žreb za naslednje kvalifikacije za SP vseeno pričakale kot nosilke, za nasprotnice pa so tokrat dobile Makedonke

Slovenska izbrana vrsta se je z Makedonijo nazadnje srečala na tekmi za tretje mesto na sredozemskih igrah junija v Taragoni, na kateri so naše slavile zmago s 30:29. Še pred tem sta se ekipi borili za evropsko prvenstvo 2016 – na dvoboju v Mariboru je bila ekipa Uroša Bregarja boljša s 35:17, na povratni tekmi v Skopju pa z 22:21. Vendar sta se obe postavi od tedaj že precej spremenili, do junija prihodnjega leta pa se glede sestave ekip lahko zgodi še marsikaj.

Na nalsednje svetovno prvenstvo se bo sicer uvrstila boljša ekipa z dveh kvalfikacijskih tekem ter se tako pridružila gostiteljici Japonski, svetovni prvakinji 2017 Franciji, Nizozemski, Romuniji in Rusiji, najboljšim še neuvrščenim ekipam s trenutnega EP v Franciji ter ostalim osmim parom kvalifikacij. V primeru uspeha bi bilo za slovensko žensko člansko izbrano vrsto to šesta uvrstitev na SP ter obenem druga zaporedna.

Poleg tega bi bila pot na Japonsko za naše odlična popotnica za evropsko prvenstvo, ki ga bodo leta 2022 skupaj gostile Slovenija, Makedonija in Črna gora. “Izognili smo se Češki, Hrvaški in Poljski, ki so igrale na zadnjem evropskem prvenstvu, a vseeno, Makedonija, pri kateri je najboljša igralka Krimovka Sara Ristovska, je reprezentanca vredna vsakega spoštovanja.

Bolje smo jo spoznali na sredozemskih igrah, na katerih smo bili po hudem boju boljši in lahko rečem, da gre za ekipo, ki je v vzponu. Mislim, da bodo Makedonke naredile vse, da nas premagajo, enako pa tudi mi, saj si želimo vnovične uvrstitve na svetovno prvenstvo. Dobro je, da igramo doma, čeprav bo najbolj pomembno, da bodo vse igralke zdrave,” je ob žrebu povedal Uroš Bregar, selektor Slovenije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.