Naslovnica Gospodarstvo Oljčno olje v mlinih javne uprave teče počasi

Oljčno olje v mlinih javne uprave teče počasi

Avtor: Spletno Uredništvo

V Zahodni Sloveniji se vse več ljudi ukvarjal z oljkarstvom, zaradi razmaha panoge pridelovanja oljčnega olja pa je bil leta 2011 pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ustanovljen Svet za oljkarstvo. Slednji se je v vseh teh letih sestal desetkrat in opravil še dve dopisni seji. Na nedavni zadnji seji Sveta za oljkarstvo so prisotni izmenjali stališča o aktualnih temah s področja oljkarstva in med drugim govorili tudi o predlogu o prilagoditvi pogojev za pridobitev zaščitene označbe porekla Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre za letnik 2018. 

Oljke1Operativno skupino naj bi ustanovili šele naslednje leto, nato naj bi slednja pripravila svoj strateški dokument in ga predstavila Svetu za oljkarstvo, šele potem bodo najbrž začeli resno razpravljati o novem Zakonu o oljkarstvu, tako da bo do njegovega sprejetja obrana še kakšna letina oljk…. (foto: mkgp.gov.si) 

 

Glede predloga o prilagoditvi pogojev za pridobitev zaščitene označbe porekla Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre za letnik 2018 je bil Svetu za oljkarstvo predstavljen predlog za začasno spremembo specifikacije glede parametrov za pridobitev zaščitene označbe porekla. Predvsem zaradi podnebnih sprememb, ki so vplivale na povišanje pridobitka olja iz oljk, se bo mejna vrednost za pridobitek olja iz oljk Slovenske Istre letnika 2018 povišala s 21 % na 25 %.

Pripravljalci specifikacije so bili pozvani k vložitvi vloge za to spremembo na MKGP, poleg tega bodo ponovno preučili celotno specifikacijo in po potrebi predlagali spremembe. Predsednica Sveta za oljkarstvo je predstavila sklepe s tiskovne konference ob svetovnem dnevu oljk 26. novembra. Izpostavila je tudi odločitev, da Znanstveno-raziskovalno središče Koper skupaj s MKGP in MIZŠ koordinira aktivnosti glede delovanja Inštituta za oljkarstvo

Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper je namreč lani doletala nesreča in sicer so bili prostori uničeni v požaru. Posledice tega dogodka še niso v celoti odpravljene, koordinacijski sestanek ministrice za kmetijstvo dr. Aleksandre Pivec in ministra za znanost dr. Jerneja Pikala pa je predviden za prihodnji mesec. Svet je razpravljal tudi o problematiki glede slabega interesa oljkarjev po povezovanju v organizacije proizvajalcev in glede uvrščanja oljčnih tropin med odpadke.

Izražena je bila pobuda za pripravo Zakona o oljkarstvu, ki jo bo MKGP proučilo. Za namen skupnega strokovnega obravnavanja pestre problematike v oljkarstvu se bo v naslednjem letu na MKGP ustanovila operativna skupina, ki bo pripomogla k boljšemu razvoju panoge ter komuniciranju med oljkarji in ministrstvom, so še spročili z MKGP.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.