Naslovnica Šport Slovenska odbojka raste v vseh pogledih

Slovenska odbojka raste v vseh pogledih

Avtor: Spletno Uredništvo

Iz mednarodnih odbojkarskih krogov prihajajo vesti o vzponih slovenske ženske in moške reprezentance na pravkar objavljenih novih svetovnih lestvicah, pa tudi o uvrstitvi kar 5 slovenskih ekip na zaključna turnirja Srednjeevropske lige. 

Nova Gorica bo konec tedna prizorišče pretežno slovenskega finala Srednjeevropske lige za dekleta (foto: Galij Vračun/Aleš Oblak)

 

Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je objavila nove jakostne lestvice reprezentanc. V moški konkurenci prvo mesto zasedajo Brazilci, na drugem so aktualni svetovni prvaki Poljaki, na tretjem pa Američani. Slovenci, ki so bili pred tem na 17. mestu, so pridobili pet mest in so zdaj na 12. mestu, tik za evropskimi prvaki Srbi. Pred našimi so poleg že omenjene prve trojice le Rusija, Argentina, Francija, Italija, Iran, Japonska in Kanada.

Na zadnji lestvici FIVB so občutno napredovala tudi dekleta slovenske članske reprezentance, ki so se z 38. mesta povzpela na 30. mesto svetovne razvrstitve. Na prvih treh mestih so sicer Kitajke, druge so Američanke in tretje Brazilke, v prvi deseterici pa so še Italija, Turčija, Srbija, Japonska, Rusija, Dominikanska republika in Južna Koreja. Sicer je s 1. februarjem letos FIVB pričel z novim točkovanjem, ki bi lahko predvsem slovenski ženski reprezentanci kmalu prinesel opazen pomik po lestvici navzgor.

Spodbudne vesti pa prihajajo tudi s klubskega nivoja. V Novi Gorici bo namreč v soboto 8. februarja potekal zaključni turnir Srednjeevropske lige za odbojkarice, kjer bodo 3 od 4 prisotnih ekip iz Slovenije. V prvem polfinalu se bo kamniški Calcit Volley ob 16. uri pomeril z ekipo ŽOK Bimal-Jedinstvo Brčko, ob 19. uri pa se bodo v drugem polfinalu srečale odbojkarice mariborske Nove KBM Branik in domačega novogoriškega Gen-i Volleyja.

Pri moških so za zdaj znani trije udeleženci zaključnega turnirja, katerega gostitelji bodo odbojkarji avstrijskega Waldviertla. Med njimi je tudi moštvo ACH Volley Ljubljana, ki je s sobotno zmago proti ekipi SK Zadruga Aich/Dob s 3:1 le še potrdilo prevlado v letošnji sezoni. Na zaključnem turnirju, ki bo potekal 4. in 5. marca, pa bodo igrali tudi kamniški odbojkarji Calcit Volley, medtem ko so Mariborčani srednjeevropske nastope zaključili na 7. mestu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.