Naslovnica Svet & EU Skupina prijateljev kohezije proti nameram bogatih držav EU

Skupina prijateljev kohezije proti nameram bogatih držav EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska delegacija se je v Beji na Portugalskem udeležila tretjega vrha ‘Skupine prijateljev kohezije’, ki se je nedavno oblikovala v okviru pogajanj o večletnem finančnem okviru EU. Sestnek je bil del usklajevanj pred zasedanjem Evropskega sveta, na katerem bodo 20. februarja voditelji držav poskusili doseči skupni dogovor o finančni prihodnost EU za naslednjih 6 let. V ozadju gre za preprosto dejstvo, da bi rade bogatejše države v skupni proračun EU prispevale manj, države prejemnice sredstev pa bi rade še naprej ohranile svoje kvote. 

Skupina prijateljev kohezije proti nameram bogatih držav EUZ izjemo Italije so se tokrat na eni strani znašle prav vse države donatorice, oziroma neto plačnice v proračun EU, na drugi strani pa vse države prejemnice, ki so se tudi hitro povezale v Skupino prijateljev kohezije (foto: gov.si)

 

Vrh ‘Skupine prijateljev kohezije’ je potekal v luči bližnjega zasedanja Evropskega sveta, na katerem bodo voditelji držav EU poskusili doseči dogovor o večletnem finančnem okviru 2021–2027. Poleg predstavnikov 17 držav članic, Slovenijo je zastopal državni sekretar Igor Mally, sta se sestanka v Beji udeležila tudi evropski komisar za proračun in administracijo Johannes Hahn ter evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira.

Na vrhu ‘Skupine prijateljev kohezije’, ki je bil že tretji po vrsti, so se vsi prisotni zavzeli za ambiciozen, uravnotežen in pravičen dogovor o večletnem finančnem okviru EU za naslednje sedemletno obdobje. Poleg tega so izrazili jasno nasprotovanje zmanjševanju sredstev kohezijske politike ter posebej izpostavili, da nobena država članica ne bi smela biti deležna drastičnega in neproporcionalnega znižanja kohezijskih sredstev.

»Kot je znano, je Evropska komisija maja 2018 predstavila predlog večletnega finančnega okvira 2021–2027 v višini 1135 milijard evrov (1,11 % BND EU27). Skupina držav neto plačnic pri tem vztraja na znižanju omenjenega obsega na zgolj 1020 milijard evrov (1,0 % BND EU27), torej 115 milijard manj, pri čemer želi največje reze na področjih kohezijske politike in Skupne kmetijske politike.

Finsko predsedstvo Svetu EU je decembra 2019 predstavilo kompromisni predlog prihodnjega večletnega finančnega okvira, v katerem je predvidelo znižanje obsega večletnega finančnega okvira na 1087 milijard EUR, pri čemer bi bila dodatnih znižanj deležna tudi kohezijska politika, kar so kohezijske države ocenile kot nesprejemljivo,« so pojasnili z Urada predsednika vlade RS.

Ta teden bodo sledili dvostranski pogovori predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela z voditelji držav članic sedemindvajseterice, v okviru katerih se bodo poskušala zbližati stališča v smeri kompromisnega dogovora. Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec se bo tako s predsednikom Charlesom Michelom srečal v petek (7. februarja). 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.