Naslovnica Šport Slovenska košarka potrebuje več igralcev in več sodnikov

Slovenska košarka potrebuje več igralcev in več sodnikov

Avtor: Spletno Uredništvo

Čeprav zaradi Luke Dončića slovenska košarka doživlja trenutke globalne slave, pa doma še zdaleč vse ni tako, kot bi moralo biti. Pozavalci kritizirajo predvsem delo organov Košarkarske zveze Slovenije in delo sodniške organizacije. Zato je še bolj pomebno, da se na KZS posvečajo tema dvema segmetnoma, seveda pa je potrebno še naprej dobro delati z mladimi.

sudijaPovabilo KZS ne velja le za sodnike, ampak tudi za sodnice (foto: kzs.si)

 

Kot postaja jasno tudi ob ogledu tekem NBA ekipe Dallasa, Luka Dončić vsega ne zmore sam. Košarka je kolektivni šport, zato ekipe potrebujejo minimmalno 8 kakovostnih igralcev, poleg tega pa tudi dostojen novo sojenja. Podobno, a glede slovenske košarke, razmišljajo pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS), kjer so pravkar objavili poziva za nove sodnike in za letošnje tradicionalne poletne košarkarske tabore

Fantje in dekleta se bodo družili v Postojni, najmlajši košarkarji in košarkarice pa se bodo tokrat košarkarskih veščin učili v Strunjanu. Tabor za fante (igralci rojeni med leti 2002 in 2006) se bo v Postojni začel v ponedeljek, 24. junija pooldan in bo trajal do nedelje, 30. junija. Tabor za najmlajše košarkarje (igralci in igralke rojeni leta 2007 in mlajši) se bo v Strunjanu prav tako pričel v ponedeljek, 24. junija, zaključil pa se bo v soboto, 29. junija.

Zadnji bo na vrsti tabor za dekleta (igralke rojene med leti 2002 in 2006), ki ga bo Postojna gostila od ponedeljka 1. julija do nedelje, 7. julija. “Glede na letošnjo specifično situacijo in zaključek šolskega leta na ponedeljek, smo se na KZS odločili, da s taborom za fante in najmlajše začnemo že takoj na zadnji dan pouka in ne čakamo na prvi počitniški vikend (posledično temu se tudi dekliška izmena začne na ponedeljek).

Tako bomo nadobudnim košarkarjem in košarkaricam omogočili, da se takoj po zaključku šole družijo s košarkarskimi vrstniki in prijatelji, nato pa se še pred začetkom klubskih treningov odpravijo na zaslužene počitnice, “ so sporočili s KZS. Dodali so še, da se bodo organizatorji in trenerji še naprej trudili za odlično strokovno delu, za veliko učenja košarke in veliko dobre zabave. Prijave na vse tri tabore bodo na spletni strani kzs.si možne šele od torka, 12. marca dalje.

S KZS pa so poslali tudi ‘klic v sili’: “Sodniki potrebujejo okrepitve! Za povečanje števila sodnikov se je pričela kampanja #postanisodnik, v okviru katere bo Košarkarska zveza Slovenije zbirala prijave za nove kandidate.” Košarko sodita dva sodnika, oziroma trije na vrhunskih tekmovanjih. Sodniki s svojimi odločitvami neposredno posegajo v potek tekme, med igro pa si prizadevajo ustvariti prijetno vzdušje in predvsem sprejemati pomembne odločitve v skladu s pravili.

Košarkarska zveza Slovenije želi izobraziti nove kandidate za opravljanje sodniškega izpita ter povečati število sodnikov za sojenje v številnih tekmovanjih, kot so državna prvenstva, pokalna tekmovanja, ligaška tekmovanja mlajših kategorij ter tekmovanja srednjih in osnovnih šol. Sploh je povečanje števila sodnikov pomembno po sodniških stavkah z začetkov zadnjih dveh tekmovalnih sezon, ko so obstala vsa domača tekmovanja mlajših starostnih skupin.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.