Naslovnica Svet & EU Slovenska diplomacija vztraja pri miroljubni koeksistenci

Slovenska diplomacija vztraja pri miroljubni koeksistenci

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko se je še prejšnji teden zdelo, da bo vsak hip izbruhnila vojna med Iranom in najpomembnejšo državo NATO pakta – ZDA, pa so ta teden v Teheranu svečano proslavili državni praznik ene izmed najmanjših članic zveze NATO – Slovenije.

Slovenska diplomacija vztraja pri miroljubni koeksistenciZračni pogled na Teheran, kjer je kljub sankcijam in grožnjam predsednika ZDA Trumpa slovenska diplomacija ta teden vseeno delovala v smeri miroljubne koeksistence vseh narodov (foto: Hansueli Krapf/ af.wikipedia.org)

 

Na Veleposlaništvu Republike Slovenije v iranski prestolnici Teheranu so pred dnevi pripravili slovesnost, s katero so obeležili slovenski Dan državnosti. Svečanega sprejema se je udeležilo okoli 150 gostov, vključno s predstavniki diplomatskega zbora in mednarodnih organizacij, iranskimi gospodarstveniki in kulturniki. Častni gost dogodka je bil pomočnik iranskega zunanjega ministra, sicer generalni direktor Islamske republike Iran za evropske zadeve Mahmoud Barimani.

»V slavnostnem nagovoru je veleposlanica Kristina Radej predstavila pot Slovenije do samostojnosti, nanizala dosežke mlade države, s katerimi si je zagotovila mesto na svetovnem zemljevidu in postala članica Združenih narodov. Izpostavila je, da je danes članica EU, Nata in OECD ter sestavni del schengenskega in evrskega območja, kot tudi drugih mednarodnih organizacij.

Veleposlanica je poudarila, da si je Slovenija v svoji relativno kratki zgodovini aktivno prizadeva za sodelovanje, partnerstvo, dialog in razumevanje,« so sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ). Predvsem pa je veleposlanica odnose z Iranom je označila za zelo dobre, prijateljske in izrazila željo, da bi takšni ostali tudi v bodoče. To sicer ni niti malo v skladu s trenutno politiko ZDA, ki so ključni del pakta NATO in katerega del je tudi Slovenija, a je zagotovo pozitivno za ugled slovenske diplomacije in tudi za mednarodni mir.

Veleposlanica je ob naslovitvi aktualnih razmer poudarila, da Slovenija v celoti podpira jedrski sporazum med mednarodno skupnostjo in Iranom (JCPOA) in da ga bo podpirala še naprej. Pozdravila pa je dejstvo, da je Iran še naprej zavezan k ohranitvi tega posebnega atomskega sporazuma, saj je to tako v njegovem strateškem interesu, kot tudi v interesu (velike večine) držav mednarodne skupnosti.

Za konec je veleposlanica izrazila tudi upanje, da bo poseben finančni mehanizem INSTEX prispeval k normalizaciji gospodarskega sodelovanja z Iranom ter doprinesel k umiritvi napetosti v regiji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.