Naslovnica Svet & EU Slovenska diplomacija je bila aktivna na treh frontah

Slovenska diplomacija je bila aktivna na treh frontah

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska diplomacija je bila v zadnjih dneh zelo aktivna. V Vatikanu je podpisala zanimiv meddržavni sporazum, pomagala je pri osvoboditvi slovenskega novinarja v Iraku in se udeležila tudi praznovanja Svetovnega dneva čebel v Gani.
Slovenska diplomacija je bila aktivna na treh frontah

Ob podpisu sporazuma z nasledniki vitezov templjarjev (foto: gov.si/Veleposlaništvo RS pri Svetem sedežu Vatikan)

Najbrž najpomembnejša novica je prišla neposredno z Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije (MZZ) in sicer se tiče osvoboditve novinarja Radia Študent Mateja Kavčiča, ki so ga pred enim mesecem skupaj z nemško kolegico pridržali v Iraku. Kavčič je raziskoval genocid Islamske države nad Jadzidi  (oz. Jezidi), po intenzivnih pogovorih med iraškimi in slovenskimi oblastmi pa so ga končno le spustili nazaj domov.

Slovenija je v Vatikanu podpisala sporazum med z državo članico Združenih narodov, ki se imenuje Suvereni malteški viteški red. »Državni sekretar na MZZ Stanislav Raščan in generalni sekretar za zunanje zadeve Suverenega malteškega viteškega reda (SMVR) Stefano Ronca sta ob prisotnosti velikega kanclerja SMVR Albrechta von Boeselagerja, podpisala Sporazum med Vlado RS in Vlado Suverenega vojaškega bolničarskega reda svetega Janeza iz Jeruzalema, z Rodosa in Malte.

Sporazum predstavlja nadaljnji razvoj odličnih medsebojnih odnosov ter predvideva krepitev sodelovanja na socialnem, humanitarnem in zdravstvenem področju ter zagotavljanje pravne podlago za pomoč ob humanitarnih in naravnih nesrečah,« so pojasnili z Veleposlaništva RS pri Svetem sedežu v Vatikanu, kjer je tudi prišlo do podpisa, saj je to predstavništvo RS najbližje uradom Suverenega malteškega vojaškega reda (kot se originalno imenuje ta država brez ozemlja).

Nazadnje pa je državni sekretar dr. Stanislav Raščan prek spletne povezave pozdravil še udeležence praznovanja Svetovnega dneva čebel, ki ga je v Gani organizirala Nacionalna čebelarska platforma.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.