Naslovnica Slovenija Letos bodo v zdravstvu potrebovali precej več krvi

Letos bodo v zdravstvu potrebovali precej več krvi

Avtor: Spletno Uredništvo
Bliža se 4. junij, ko se obeležuje Dan slovenskega krvodajalstva. Zato se je kot vsako leto tudi tokrat oglasil Rdeči križ Slovenije, ki je spomnil, kako pomembno je darovanje krvi. Letos pa bo vsak darovan deciliter krvi še toliko bolj pomemben, saj se napoveduje opazno povišanje števila posegov, kjer se potrebuje transfuzija.
Letos bodo v zdravstvu potrebovali precej več krvi

Krvodajalstvo je le ena od aktivnosti Rdečega križa Slovenije, prek katere je moč pomagati drugim (foto: jbsa.mil)

V vsakoletni akciji ‘Daruj energijo za življenje’ že dvanajst let sodelujejo Rdeči križ Slovenije (RKS), Zavod RS za transfuzijsko medicino in družba Petrol. Vsi skupaj pozivajo k prostovoljnem darovanju krvi, tovrstno darovanje pa je obenem najvišje humanitarno dejanje, saj se prek njega rešujejo številna življenja. Ni čudno, da ima slovensko krvodajalstvo za seboj že več desetletij tradicije.

Letos bo vsak darovan deciliter krvi še toliko bolj pomemben, saj se po dvoletnih omejitvah zaradi pandemije koronavirusa Covid-19 napoveduje opazno povišanje števila zdravstvenih posegov, pri katerih se potrebujejo transfuzije. Z RKS so navedli številne različne kirurške posege in operacije, zdravljenje hematoloških in onkoloških bolnikov, programe transplantacij organov in tudi vsakodnevno sprotno oskrbo poškodovancev.

Zaradi prenašanje plemenite navade prostovoljnega krvodajalstva na mlajše generacije, zagotavljanja novih rodov krvodajalcev in zaradi dejstva, da so ukrepi za obvladovanje pandemije kronavirusa omejili organiziranje mladih krvodajalcev, se z letošnjo akcijo RKS posebej obrača prav na njih. »Mladi krvodajalci so pomembna skupina, saj zagotavljajo prihodnost in stabilnost krvodajalske družine.

Od nenehnega pridobivanja in vključevanja mladih je namreč odvisna prihodnost našega zdravstva,« so še poudarili na RKS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.