Naslovnica Svet & EU Slovenska diplomacija dela s polno paro

Slovenska diplomacija dela s polno paro

Avtor: Spletno Uredništvo

Šaljivci bi dejali, da po šele odstopu vlade ministrstva delajo – na vso moč. Zadnje tri dni bi prav slednje lahko sklepali iz cele vrste aktivnosti Ministrstva za zunanje zadeve RS. Delali so celo v nedeljo, ko so se spomnili na Svetovni dan Zemlje, nato pa se je v treh dneh zvrstilo kar osem aktivnosti osebja z vrha ministrstva.

NY2 bV Organizaciji združenih narodov je Slovenija od vedno zagovornica miru (foto: mzz.gov.si)  

 

 

Nazadnje se je državni sekretar Iztok Mirošič v okviru spremljanja predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja na obisku v Bosno in Hercegovino udeležil Poslovnega foruma Sarajevo in sodeloval na panelu na temo mednarodne povezanosti Jugovzhodne Evrope. Panel je naslovil vprašanje gospodarskega razvoja in integracije regije, pozicioniranje regije v kontekstu številnih globalnih sprememb ter vlogo EU za prihodnost regije.

Državni sekretar je izpostavil aktivnosti Slovenije za stabilizacijo regije, med njimi proces Brdo-Brijuni, ki se je nato nadgradil z Berlinskim procesom ter novo Strategijo EU za Zahodni Balkan. Za napredek in zmanjšanje razvojnega razkoraka regije z EU so posebej pomembne investicije v infrastrukturo. Vse to je Slovenija razdelala že v svoji Strategiji za Zahodni Balkan, s poudarkom na prometnimi povezavami držav regije in držav članic EU.

Izpostavil je tudi angažiranost Slovenije v regiji s tremi konkretnimi pobudami, ki predstavljajo ključne prioritete EU pri procesu približevanja regije evropskim integracijskim procesom: Pozitivna agenda za mlade, Integrativno upravljanje notranje varnosti (IISG), ki vključuje aktivnosti na področju boja proti terorizmu, organiziranem kriminalu in nadzoru državnih meja, ter Summit 100, ki združuje vodilne gospodarstvenike regije. Slovenija je aktivna tudi pri izvajanju projektov tesnega medinstitucionalnega sodelovanja, financiranih s strani EU (twinning ter Taiex projekti).

Mirošič je dan pred Sarajevom obiskal tudi London ter v pogovorih z visokimi predstavniki britanske vlade izpostavil pomen nadaljnje integracije držav Zahodnega Balkana v evro-atlantske procese za stabilnost regije. V pogovorih s političnim in generalnim direktorjem za multilateralo na britanskem zunanjem ministrstvu Richardom Moorom je državni sekretar poudaril pomen trenutnih okoliščin za približevanje držav Zahodnega Balkana EU, kot tudi za stabilnost in varnost v regiji. Ključni dogodki v tem kontekstu bodo vrh EU in držav Zahodnega Balkana v Sofiji, junijski Evropski svet ter vrh Berlinskega procesa v Londonu.

S parlamentarnim državnim podsekretarjem na Ministrstvu za izhod Združenega kraljestva iz Evropske unije Robinom Walkerjem sta govorila o nadaljnjem angažmaju Združenega kraljestva pri podpori državam Zahodnega Balkana tudi po njihovem izstopu iz EU. Podsekretar Walker je pojasnil tudi poglede Združenega kraljestva na pogajalski proces ter notranje postopke v Britanskem parlamentu v fazi izstopanja Združenega kraljestva iz EU.

Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Logar pa se udeležuje Dogodka na visoki ravni o izgradnji in vzdrževanju miru, ki ga v New Yorku sklicuje predsednik Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) Miroslav Lajčák. Dogodek na visoki ravni o izgradnji in vzdrževanju miru predstavlja priložnost za oceno obstoječih prizadevanj in priložnosti za krepitev dela OZN pri vzpostavljanju in ohranjanju miru.

V tem kontekstu je poseben poudarek dan vprašanju preprečevanja konfliktov, mediaciji ter vlogi žensk in mladih, tako pri preprečevanju konfliktov kot pri izgradnji miru. Državi sekretar Logar je v govoru na plenarnem zasedanju Generalne skupščine OZN pozdravil poročilo generalnega sekretarja OZN o izgradnji in vzdrževanju miru. Posebej je izpostavil pomen preventivnega delovanja OZN ter podprl prizadevanja generalnega sekretarja OZN, da bi OZN namenila večji poudarek preprečevanju konfliktov.

Na spletni strani ministrstva so zapisali še, da je Logar pudaril, kako je potrebno vsako posamezno krizno situacijo obravnavati celostno in skozi vse tri stebre OZN: z vidika miru in varnosti, razvojnega vidika kot tudi z vidika človekovih pravic. Zavzel se je za krepitev odpornosti družb, pri vzpostavljanju in vzdrževanju miru pa naj se vključi vse deležnike, vključno z ženskami in mladimi, ter hkrati upošteva izjemno pomemben regionalni vidik.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.