Naslovnica Gospodarstvo Sloveniji dodatnih 253,3 milijonov evrov iz kohezijskih sredstev

Sloveniji dodatnih 253,3 milijonov evrov iz kohezijskih sredstev

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija se je ta teden odločila, da Sloveniji iz kohezijskih sredstev za tehnološko posodabljanje nameni dodatnih 253,3 milijonov evrov v okviru pobude REACT-EU. Denar bo prejela tudi Francija, a bo namenjen za drugačne vrste prioritet.
Kljub vsem protiukrepom pandemije še zdaleč ni konec (foto: pixabay.com/Herney)

Komisija EU je te dni potrdila novo finančno spodbudo za Francijo in Slovenijo v skupni višini dodatnih 438,2 milijona evrov. Ta evropska sredstva so namenjena soočanju z gospodarskimi in socialnimi posledicami pandemije koronavirusa Covid 19 ter okrevanju po njej. Slovenija bo od tega prejela 253,3 milijonov evrov, ki bodo namenjeni predvsem zdravstvu in dolgotrajni oskrbi ter zelenemu in digitalnemu prehodu.

Tako bodo podprti slovenski projekti, ki bodo okrepili zdravstveno infrastrukturo za upravljanje pandemije koronavirusa ter investicije v IKT opremo za omogočanje poučevanja in učenja na daljavo. Ta dodatna sredstva kohezijske politike za pomoč sodijo v sklop ‘Pobude REACT-EU, kartera je del instrumenta Next Generation EU, kjer bo letos in letu 2022 voljo kar 50,6 milijard evrov.

Če bodo sredstva v Sloveniji namenjena za sodobne tehnologije, pa v Franciji ne bo tako. Tam bo nacionalni operativni program FEAD prejel dodatnih 104 milijone evrov za pomoč v hrani, ki je namenjena več kot 4,8 milijona lačnim ljudem v stiski. V najpomembnejšem departmaju Île-de-France (Pariz s širšo okolico) bodo dodatnih 80,9 milijona evrov namenili za zagotavljanje obratnega kapitala in naložb malim in srednje velikim podjetjem (MSP).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.