Naslovnica Gospodarstvo Slovenija stopnjuje sodelovanje s kitajskim velikanom

Slovenija stopnjuje sodelovanje s kitajskim velikanom

Avtor: Spletno Uredništvo

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo se je na uradnem obisku v Pekingu danes srečal s kitajskim ministrom za znanost in tehnologijo Wang Zhigangom, s katerim sta podpisala Memorandum o soglasju med Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Ministrstvom za znanost in tehnologijo Ljudske republike Kitajske o skupnem financiranju raziskovalnih in razvojnih projektov. Slovenija tako stopnjuje sodelovanje s Kitajsko, kar je za slovensko gospodarstvo pozitivna novica.

 Slovenija stopnjuje sodelovanje s kitajskim velikanom 1Prizor ob podpisu memoranduma z zanimivo sliko slavne tibetanske palače Potala v ozadju (toto: mizs.gov.si)

 

S pravkar podpisanim novim sporazumom sta se Slovenija in Kitajska zavezali h krepitvi znanstvenega in tehnološkega sodelovanja na podlagi enakovrednega partnerstva. Dogovor predvideva financiranje skupnih raziskav in razvoja med univerzami, raziskovalnimi institucijami in drugimi inovativnimi organizacijami v obeh državah.

Sodelovanje bo osredotočeno na področja tehnologije materialov, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, energetske tehnologije, okoljske znanosti, bioloških ved, biotehnologije in kmetijstva. “Minister dr. Pikalo je v Pekingu dejal, da ga veseli podpis memoranduma o sodelovanju, poleg tega pa, da so ključnega pomena pogovori v smeri razširitve sodelovanja na področja družboslovja in humanistike,” so sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZS)

Slednje je potrdil tudi minister Zhigang, ki je poudaril, da si Kitajska želi poglobljenih odnosov ter sodelovanja s slovenskimi deležniki s področja znanosti in raziskovanja. Sicer je bilo doslej med Slovenijo in Kitajsko opravljenih 12 skupnih zasedanj odborov za znanstveno in tehnološko sodelovanje. Poleg dvostranskega sodelovanja pa le-to poteka tudi v okviru programa Obzorje 2020, kjer partnerji iz Slovenije in Kitajske že sodelujejo pri 22 skupnih projektih, so še spomnili z MIZS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.