Naslovnica Magazin Slovenija soustanovitelj centra odličnosti umetne inteligence

Slovenija soustanovitelj centra odličnosti umetne inteligence

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes bo uradno ustanovljena Mreža centrov odličnosti umetne inteligence z imenom Naixus. Dogodek bo v okviru STI Foruma, potekal bo prek spleta, skupaj pa so ga pripravili Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca IRCAI ter stalna predstavništva Slovenije, Japonske in Južne Afrike pri Združenih narodih.
Slovenija soustanovitelj centra odličnosti umetne inteligence

Grafični prikaz virtualne mreže centrov odličnosti UI na širšem področju Evrope in soseščine (foto: MIZS)

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZS), Ministrstvo za zunanje zadeve (MZ) in Sektor za digitalno vključenost (SZDV) so v skupni izjavi za javnost najprej predstavili pomen, ki ga ima že danes umetna inteligenca (UI) na človeške, okoljske in gospodarske sektorje oziroma ekosisteme. Ker naj bi že do leta 2030 svetovno prebivalstvo doseglo 8,5 milijarde duš, bo UI kmalu še precej bolj pomembna, kot je danes, sploh zaradi trajnostnega razvoja.

»Da bi izkoristili moč UI za doseganje ciljev trajnostnega razvoja in hkrati gradili na obsežnih izkušnjah IRCAI, ustanavljamo NAIXUS – pobudo za premostitev vrzeli med UI in trajnostnim razvojem. Začetnika pobude sta IRCAI in Data-Pop Alliance, njen namen pa je podpora najsodobnejšim raziskavam in uporabam UI pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja, preko mreže povezanih raziskovalnih centrov in podjetij po vsem svetu.

Ključni namen mreže je v znanstvenem sodelovanju, ki je nujno potrebno za doseganje ciljev trajnostnega razvoja,« so pojasnili z MIZS, MZ in SZDV. Ceremonija ustanovitve centra odličnosti NAIXUS bo potekala prek spleta in sicer v okviru STI Foruma, ki so ga skupaj pripravili Mednarodni raziskovalni center za UI pod okriljem Unesca IRCAI ter stalna predstavništva Slovenije, Japonske in Južne Afrike pri Združenih narodih.

Osrednji del programa ob ustanovitvi bodo kratke predstavitve podpornikov in začetnih partnerjev IRCAI. Center odličnosti NAIXUS pa bo predvidoma povezal znanstvenike z vsega sveta, da bodo sodelovali pri razvoju UI, kar je nujno potrebno za doseganje globalnih ciljev trajnostnega razvoja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.