Naslovnica Šport Suzuki naj bi se ob koncu letošnje sezone umaknil iz dirkanja

Suzuki naj bi se ob koncu letošnje sezone umaknil iz dirkanja

Avtor: Spletno Uredništvo
Motociklistični svet je šokirala vest, da se Suzuki ob koncu sezone 2022 poslavlja od tekmovanj v razredu MotoGP. Novica naj bi bila zaenkrat še neuradna, a je Mednarodna motociklistična zveza Dorna hitro kontaktirala japonsko tovarno in jo opozorila, da takšne odločitve ne sme sprejeti enostransko.
Suzuki naj bi se ob koncu letošnje sezone umaknil iz dirkanja

Svetovni prvak v razredu MotoGP leta 2020 Španec Joan Mir (foto: FB Joan Mir 36)

Po nedeljski Veliki nagradi Španije, ki jo je v razredu Moto GP zmagal Ducatijev Italijan Fracesco Bagnania, so bila v ponedeljek na isti stezi na vrsti še testiranja ekip. Za pravi šok v svetu motociklizma je ob koncu treningov poskrbelo vodstvo Suzukija, ki je baje svojemu moštvu povsem nepričakovano oznanilo, da se že letos ob koncu sezone poslavlja od dirkanja. Vzroki za takšno odločitev naj bi bili finančne narave, vseeno pa je presenečenje precejšnje.

Suzuki je bil namreč edini proizvajalec v karavani razreda MotoGP, ki je imel že vrsto let le eno tovarniško ekipo z dvema voznikoma. Poltovarniški oziroma zasebni Suzukiji ne obstajajo, tako da japonska tovarna skrbi in troši sredstva le za Španca Joana Mira in Alexa Rinsa. Kljub tej zelo racionalni politiki, kljub dejstvu, da je bil Mir predlani svetovni prvak in kljub dejstvu, da je ekipa lani podpisala pogodbo o nastopanju do leta 2026, pa se očitno Suzuki umika.

Mednarodna motociklistična zveza Dorna, ki vodi svetovno prvenstvo v cestnem motociklizmu, je namreč včeraj izdala obvestilo za javnost, v katerem je zapisala, da je že kontaktirala japonsko tovarno in jo spomnila, da v lani (!) podpisani pogodbi tudi člen, v katerem piše, da morebitne odločitve o slovesu iz razreda MotoGP nobena ekipa ne sme sprejeti enostransko.

Sicer nekateri poznavalci ugibajo, ali bi lahko morda šef dirkalne ekipe Suzukija Livio Suppo, ki je kot vodja moštva osvojil naslove svetovnih prvakov tudi s Hondo in z Ducatijem, na kakšen način le obdržal moštvo skupaj – morda s pogonskim agregatom drugega proizvajalca, ali da bi v podobno kot Red Bull v Formuli 1 nekako prevzel izdelavo motociklov Suzukija.

Vseeno pa se zdi najbolj črn scenarij trenutno tudi najbolj verjeten. Če pride prav do tega, pa je Dorna že napovedala, da se bo potem odločala tudi o idealnem številu ekip za prihodnjo sezono 2023.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.