Naslovnica Gospodarstvo Turčija upa na naval ruskih turistov

Turčija upa na naval ruskih turistov

Avtor: Spletno Uredništvo
Turčija upa na naval ruskih turistov

Turčija upa na naval ruskih turistov, čeprav hkrati prodaja najsodobnejše vojaške drone Ukrajini (foto: Pixabay.com) 

Premoženje najbolj bogatih ruskih turistov je bilo v veliki meri zaplenjeno, Ruska federacija je bila pravkar suspendirana iz Svetovne turistične organizacije UNWTO, ruski turisti pa so zaradi mednarodnih sankcij ostali z zelo omejeno izbiro krajev za letovanje. Nekatere države bo odsotnost ruskih turistov močno prizadela, Turčija pa prav nasprotno pravkar spodbuja Ruse k obisku (čeprav hkrati Ukrajini prodaja najsodobneje vojaške drone).

Ker je bila Rusija v sklopu sankcij izključena iz mednarodnega sistema plačevanja s karticami Visa in Mastercard, bodo Turki ruskim turistom omogočili plačevanje s karticami ruskega sistema Mir. Turčija namreč letos nujno potrebuje naval turistov, saj državo tare vse hujša inflacija in z njo povezana ekonomska kriza. Sicer o opaznem upadu števila ruskih turistov od pričetka vojne v Ukrajini poročajo z vseh destinacij, ki so priljubljene med Rusi, kot so na primer Egipt, Tajska in Ciper.

Rusi so sicer še pred izbruhom pandemije Covida in pred pričetkom letošnjih spopadov v Ukrajini na veliko potovali v sosednje države Finsko, Poljsko, Ukrajino, Gruzijo, Estonijo,  Kazakhstan in tudi na Kitajsko. V Sloveniji pa so leta 2019 po podatkih statističnega urada SiStat našteli okrog 303.000 obiskovalcev iz Ruske federacije, kar jo je uvrstilo na 13. mesto lestvice glede na državo izvora turistov.

Prav tako so v zadnjih dneh na sestanku prve izredne generalne skupščine UNWTO člani razpravljali o izključitvi Rusije iz tega združenja, kot je odločil izvršni svet UNWTO na izredni seji prejšnji mesec. Ruska delegacija pa je zavrnila zagovarjanje svojega stališča in je že pred razpravo sama napovedala izstop iz UNWTO.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.